Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От тавана валят дрехи в опера на Росини в Пезаро

В „Покана за пътуване“: На вековна кръчма в Самоков. Паметник на хан Алцек в Челе ди Булгерия. 10 неща, които не бива да правите в Дубай

22
Старият Самоков, от който все още има запазени къщи.
Снимка: Исторически музей на Самоков

Изискано пиршество за ухото – директно от оперния фестивал в Пезаро. Той празнува 40 години от създаването си и отбелязва 150 години от кончината на своя патрон – Джоакино Росини. Сега е моментът да развихрите въображението си, защото онова, което ще ви разкаже Ирина Дилкова, минава оттатък фантазията на меломана. Моята гостенка е бизнес дама, но и колега – в продължение на години тя работеше в радио „Ватикана“. Преизпълнена със здравословна завист, я попитах какво е усещането да си във водовъртежа на музикален празник от мащаба на оперния фестивал в Пезаро. Тя въвежда в приключението да гледаш на живо класическа опера, претворена по модерна кройка, и не спира да изненадва с разказа за Пезаро, градът на хилядите велосипеди и фестивала на Росини с твърде смелия прочит на оперните му произведения.

Заради рубриката „50 места от българската история отвъд България“ оставаме в Италия, където в Челе ди Булгерия има паметник на… хан Алцек.

Превключваме на романтична вълна. Ще говорим за любов, която продължава вече 25 години. За споделените чувства между главния продуцент от националната телевизия и преподавател по журналистика в НБУ д-р Ралица Филипова и… Самоков. С какви незнайни магии я е запленил? В местния исторически музей става ясно, че много първи неща за Българя са се случили в незаслужено пренебрегвания заради Боровец град. Там дори работел първият фотограф и хората идвали от София за снимка.

Ралица, жената, която може да се влюби в църковна фреска, отблясък от есенна ябълка или речно камъче, разказва за двата си любими храма в Самоков, за интересните личности, живели там. Но понеже и при градовете любовта минава през стомаха, вкусно преминава към любимата си кръчма, която съществува от Балканската война. Според градската легенда „Гара Удово“ била създадена от бивш войник, който я кръстил на мястото на люти сражения в Македония, където загинали много местни момци. Искал да стане средище, в което да се обменят новини от фронта.

Другият любим адрес на Ралица е пазарът, на който бабки от околните села носят домашни сладка, собственоръчно произведени подправки и козе сирене, квасено мляко от овцете и кравите си. Бродейки из околностите на Самоков, тя се е потопила в тайните на бусинската керамика, научила е откъде идва името на село Говедарци и е гостувала на внука на проф. Асен Христофоров – най-задълбочения изследовател на тънката народопсихология на хората в този край. Продължението от разказа на Ралица – в друго издание на „Покана за пътуване“.

След полетите на крилете на музиката, историята и на любовта ще ви приземя с 10 безценни съвета какво да не правите в Дубай, ако не искате да отнесете, глоба, депортиране и дори затвор.

Сигурно сте чували израза „Когато си в Рим, прави като римляните“. Е, същото важи и за Дубай – предпочитана посока за българите в последните години, защото включва любимото им „три в едно“. Хем пътуват в странство и виждат свят, хем могат да полежат на плажа, хем да си напазаруват. Та нали през Дубай минава почти цялото карго от Китай и още половин свят, а стоките са безмитни.

Въпреки почтителното уважение към чужденците, в най-известната държава от обединените емирства имат строги правила и държат да бъдат спазвани.

1. Не споделяйте една и съща стая с партньор, за когото не сте женени
Няма значение дали имате отколешна любовна връзка и пред света и приятелите сте двойка. Щом не сте официално обвързани, не е възможно да нощувате заедно. Разбира се, хотелиерите, запознати със западните нрави, си затварят очите. Но ако се стигне до сблъсък със закона, ви грози минимална присъда от една година затвор и депортиране.

2. Не обличайте дрехи, които не са за вашия пол
На носенето на женски тоалети от мъже (или обратното) в Дубай не се гледа с добро око. То се приравнява към нетрадиционната сексуална ориентация. Ако искате да се правите на Кончита Вурст, изберете друго място по света.

3. Не пийте алкохол на обществени места
Употребата на алкохол не е забранена в Дубай. Това, което е незаконно, е пиенето му на публично място. Както и ходенето по улиците в нетрезво състояние. Спиртните напитки трябва да се купуват от лицензирани магазини. Неспазването на правилата може да доведе до финансови санкции, глоба, затвор или депортиране.

4. Не демонстрирайте любовта си прекалено очевидно
Публичната проява на чувствата ви трябва да бъде в умерени граници. Няма проблем женените двойки да се държат за ръце и да разменят кратки целувки по бузите. Но страстните ласки предизвикват мръщене, ако са на улицата, в ресторант, клуб или МОЛ. Законът за обществената пристойност на морала в Дубай не позволява демонстрация на каквато и да било дори загатната еротика. Имайте го предвид, ако сте набелязали емиратите за медения си месец.

5. Избягвайте неприлични език и знаци
Някой ви засича на шосето? Запазете хладнокръвие, не показвайте среден пръст, не ругайте. Това се смята за неуважително, а да се проявява неуважение е незаконно в Дубай. Макар да сте турист, това може да ви докара 30 дни затвор.

6. Не снимайте хора без позволение
Вдъхновени сте да заснемете колкото може повече от красивите гледки наоколо, но в кадрите неизбежно попадат и местни хора. Ако нямате позволението им, избягвайте да правите снимки или клипове, особено на жени и деца. Според закона за киберпрестъпленията в Обединените арабски емирства, това е престъпване на правилата. Ако ви хванат, или някой се оплаче, камерата или телефонът ще ви бъдат конфискувани, снимките изтрити. Ще ви накарат да платите глоба. Откажете ли, ще прекарате няколко дни в затвора.

7. Забравете за прозрачните дрехи и шортите
Носенето на минималистични панталонки или прозрачни тоалети се приема за неуважение в Дубай, независимо колко горещо е времето. Бикините на плажа са разрешени, но избягвайте да се разхождате без горнище на банския дори и там.

8. Не яжте и не пийте по улиците по време на Рамадана
Не изкушавайте местните жители, употребявайки храна на обществени места, докато те спазват строгия дневен пост по време на Рамадана. Като представител на друга религия, не сте длъжен да се въздържате от храна и вода като домакините, но трябва да проявите уважение. Да ядете, пиете, пушите или дъвчете дъвка през деня по време на мюсюлманския пост, може да ви докара голяма беда, защото се смята за грубо погазване на законите на държавата.

9. Не разпространявайте фалшиви новини онлайн
Вероятно не сте чували, но в Дубай разпространяването на неверни факти е незаконно. Разпространението онлайн на подвеждаща или непроверена информация за обществени личности или обикновени хора е равносилно на кибертормоз.

10. Не танцувайте и не пускайте силна музика на обществени места
Дубай е пълен с барове и нощни клубове, така че, ако ви напира да затанцувате и да надуете музиката, намерете най-близкото лицензирано заведение. Никога не опитвайте кръшни стъпки извън тези места – това ще се квалифицира като „неприлично и провокативно“ според дубайския кодекс на поведение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна