Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Схинас брани ресора си „Защита на европейския начин на живот“

Маргаритис Схинас на изслушването в Европарламента.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът за еврокомисар Маргаритис Схинас, който се очаква да поеме ресор „Защита на европейския начин на живот“ заяви, че наименованието му в никакъв случай не представлява заплаха и не противопоставя „тяхната на нашата култура“.

Схинас каза това пред три комисии в Европейския парламент - граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, култура и заетост, в рамките на изслушване за подготвеността му за ресора.

По повод опасенията, че популистите могат да се възползват от тази формулировка, той отговори:

„Ние сме различни, включващи, специални, на нас ни се възхищават и ни завиждат. И смятам, че също така е в наш интерес да използваме положително тези качества, за да направим нашето общество по-устойчиво и по-включващо, без да е необходимо да се самобичуваме и да се извиняваме за ценностите си. И ако някои популисти се опитват да спекулират или да превърнат нашите ценности в инструмент, бих отговорил, че те са много устойчиви, за да бъдат застрашени от тях.  Популистите трябва да се чувстват заплашени от ценностите ни“.

Схинас добави, че тези мигранти, които не отговарят на условията за даване на убежище, ще трябва да се върнат обратно.

„Ще направим това по нашия европейски начин, като зачитаме достойнството им и почтено, с нашите пари. Не виждам защо това трябва да ни кара да се чувстваме виновни“, добави той.

На въпрос кои са тези, които трябва да бъдат върнати, Схинас отговори:

„Тези, които не ни позволяват да празнуваме 14 юли в Ница, тези, които не ни разрешават да се разхождаме по "Лас Рамблас" в Барселона, тези, които не дават храна на търсещите убежище и които не позволяват на децата си да ходят на училище“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени