Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изнудвани са десетки транспортни дружества

Трима пловдивски инспектори от ДАИ са задържани за подкупи

Единият от арестуваните имал 12 нови жилища

| обновено на 04.10.19 в 12:00
Снимка: БНР

Трима инспектори от Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) в Пловдив са задържани за подкупи, взети чрез изнудване от транспортни дружества. Това съобщи окръжният прокурор Румен Попов. 

Изнудвани са десетки дружества, но управителите само на три от тях са признали за подкупите. Сред тях е дружество за международен транспорт с 300 тира, собственост на холандски гражданин. Управителят му признал за два подкупа от по 5000 лева, взети от инспекторите за последните 2 години. Останалите подкупи са дребни от по 100 лева, но многобройни за различни нарушения като липсата на пътни листове например, съобщиха от прокуратурата.

На практика държавата е лишена от събираемост от инспекцията за около 300 хиляди лева, изтъкна прокурор Попов.

Единият от испекторите освен апартамента си притежавал още 12 новопостроени жилищни имота, които се водят на името на родителите му и на безработния му брат. Той не плащал всички данъци за тях, така че ще му бъдат повдигнати и обвинения за данъчни престъпления, като е уведомена НАП да направи необходимата проверка за това.

Ако обвиненията срещу тримата се докажат, ги грози затвор от 3 до 10 години и глоба в размер на 20 000 лева. Тримата са задържани за 72 часа.

В деня на акцията на ДАНС 1 октомври първоначално са задържани седем души, като сред тях била и изпълняващата длъжноста директор на инспекцията Анна Генова. Тя била освободена, защото не били събрани доказателства, че подкупните инспектори са се отчитали на нея. Освободени са и други 3 инспектори, за които не били открити доказателства за получени подкупи.

Изнудвани са десетки фирми, но повечето собственици не признават за това, тъй като вероятно смятат, че на мястото на тези инспектори ще дойдат други, които също ще си искат подкупи, коментира прокурор Попов



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени