Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космически октомври в Ratio

Марс, космическите двигатели и защо не е лесно да се въртиш в космоса са част от събитийния дневник

Виктор Данчев и Снежана Янева
Снимка: Иван Русланов

Платформата за популярна наука Ratio.bg организира Месец на космоса. 

„Космосът е много як, а през октомври е световният ден на астрономията. Ние се вдъхновихме от това и решихме да направим цял месец на космоса. Това е инициатива, която стартираме тази година. Организации със сходни дейности като нашата решиха да се включат, така че към момента имаме вече девет събития за октомври“, разказа Снежана Янева в предаването "Изотопия".

Ratio се включва с три събития в Месеца на космоса, първото от които е днес, 8 октомври. В сътрудничество с Европейската космическа агенция посетителите ще могат да се пренесат на Марс. Ще гостува планетарният геолог от Природонаучния музей на Лондон Зак Дикисън. Събитието е с вход свободен, ще протече на английски език. Включва презентация и дискусионен панел.

„Със Зак ще си говорим за това как е изглеждала повърхността на Марс преди милиарди години и дали е възможно тя да е била много по-близка до тази на Земята в момента – с реки, езера и може би даже океани, с течна вода. /…/ Марс в момента е доста интересна тема. В момента има поне 8 живи, активни мисии. За догодина са планирани четири, една от които - „Марс 2020“ на НАСА ще изследва именно геологията на планетата в търсене на следи от отминал живот.“

Друго от събитията, които ще бележат космическия октомври, ще бъде посветено на физиката на въртенето – на въртенето и как описваме въртенето. То ще се случи на 22 октомври. „Всъщност въртенето не е никак просто нещо. Даже да опишете как се върти едно шише вода в космоса всъщност е доста сложно“, казва Виктор Данчев, който ще бъде модератор на проявата. „Ние ще покажем експерименти, които на Земята е много трудно да си ги направим веднага, понеже не сме в безтегловност тук.“

На 15 октомври пък ще гостува инженер-физикът Стоил Иванов, специалист по плазмени и йонни двигатели. Той ще говори по темата за космическите двигатели и как се придвижваме в космоса. Стоил Иванов работи по тип двигател, който е слаб като чиста тяга в сравнение на двигателите на един самолет или на изстрелвана ракета, но е много ефективен. „С много малко гориво може да правите ужасно ефективно дълги маневри. Буквално по половин-една година да работи двигателят, с много малко гориво и да ви закара много по-далече, отколкото традиционният ракетен двигател“, поясни Виктор Данчев.  

Ratio развива и podcast секция, в която са включени и лектори на събитията. „Хора да могат да ни слушат в удобно за тях време, да сме в телефоните им, защото науката е яка“, посочи Снежана Янева.  

Още за космическия октомври ще научите от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна