Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС и МВР търсят авторите на фалшивите сигнали за отнемане на деца в Сливенско и Ямболско

| обновено на 08.10.19 в 18:10
Ромските деца, които в понеделник бяха изведени от училище от родителите си след слух, че ще бъдат отнети от социални грижи, вече се връщат в класните стаи.
Снимка: БГНЕС

Все още не е ясно кой е източникът на дезинформация в случая със училищата в Сливенско и Ямболско, каза просветният министър Красимир Вълчев. Той отбеляза, че фалшивите новини са стигнали до семействата от клипове в социалните мрежи:

"Очевидно имаме и роля на тролове, имаме роля на пастори в квартал "Надежда". Определено някой се е изкушил и политически да използва това. В основата са групите, които са се организирали срещу Стратегията за детето, несъществуваща Стратегия за детето, става въпрос за злоупотреба със страхове".

Подобен опит за дезинформация през изминалите дни е имало и в София, Карнобат, Сунгурларе и Ямбол. Това не е прецедент, допълни министър Вълчев и припомни, че през 2015 г. по време на предизборната кампания отново е правен опит за дезинформация на обществеността.

Междувременно стана ясно, че на децата няма да се пишат отсъствия, докато обстановката не се успокои напълно:

"Казал съм ден-два да не пишат отсъствия, ако е необходимо и повече, защото не можем да виним в случая родителите, децата пък най-малко, родителите не можем да ги виним за това, че са били използвани".

Териториалната дирекция на ДАНС и ОД на МВР - Сливен изясняват авторите на фалшивите сигнали, които доведоха до масова истерия в училищата с преобладаващо ромски ученици.  Информацията бе разпространена от Областна администрация, заедно с обръщение на областния управител Чавдар Божурски, който призова всички религиозни и етнически общности към спокойствие и разбирателство. Днес голяма част от учениците от квартала „Надежда“ не бяха пуснати от родителите си на училище. 

Една от версиите за появилото се напрежение е, че то е било провокирано от жена от южната част на „Надежда“, чийто дом е бил посетен от социални служители във връзка с раздялата със съпруга ѝ.  Целта на посещението не е била да се отнемат децата ѝ, а да се установи какви са условията за отглеждането им, се казва в съобщението на Областна администрация до медиите. Областния управител Чавдар Божурски обяви, че институциите започват разяснителна кампания сред хората от ромската общност.

"Екипите за обхват и задържане на децата в образованието тръгват на обходи в семействата, като по време на срещите си с родителите ще извършват и подробни разяснения във връзка със създалата се ситуация. Институциите полагат всички усилия за възвръщане на спокойствието в обществото, както и за разкриване на източниците на зловредните слухове".

Директорът на Основно училище „Братя Миладинови“ Митко Митев обяви, че за втора смяна следобед са дошли около 40% от децата, а сутринта те са били около 20%. Към момента няма напрежение около двете основни училища, детската градина и квартал „Надежда.“



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени