Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът с българско участие CityWalk с награда Regio Star в Брюксел

Наградите Regio Stars се връчват за 12-и път, като стават все по-бляскави като представяне. Те са една от кулминациите на Европейската седмица на градовете и регионите в Брюксел. Отличават се проекти, които се финансират по линия на европейските кохезионни фондове и които са иновативни (ключова дума, между другото, и за следващия програмен период), променят мястото, в което се случват, устойчиви са и техните добри практики могат да бъдат пренесени и другаде.

Тази година за наградите са кандидатствали точно 199 проекта, от които са били номинирани по 5 във всяка от петте категории. Церемонията по връчването се състоя в голямата зала на най-големия конгресен център в Брюксел (The Square) и беше много бляскава. Единственият номиниран проект с българско участие беше в категорията „изгражданe на  градове, устойчиви на климатичните промени“. Там той не спечели, но затова пък получи наградата на публиката (People’s Choice Award), събирайки най-много точки от гласувалите 254 хиляди (!!!!) европейци. Проектът се нарича CityWalk, съвместен е между 8 държави (Австрия, България, Хърватска, Чехия, Словакия, Словения и Румъния, като българският регион в случая е Североизточен, а конкретен партньор от наша страна е община Варна.

Идеята на CityWalk е да направи градовете по-приятни и подканващи за ходене пеша (и, въпреки заглавието, за каране на колела), на английски думата е walkable, което пък води до по-чист въздух, добавена социална стойност и по-добра физическа форма на гражданите. Модерно презентиран (една от снимките, представящи проекта, беше заснета с участниците от различните държави, които пресичат улица по пешеходна пътека – точно както онази прочута снимка на четиримата от "Бийтълс" на Аби Роуд, реализиран от млади хора (водеща държава тук е Унгария), много присъстващ в социалните мрежи, неслучайно именно този проект бе предпочетен от публиката. Финансиран е по програмата Interreg TN-Danube със средства от Европейския фонд за регионално развитие с 1 895 151 евро, той е стартирал през 2016 и е приключен преди 3 месеца.

Иначе петте отличени проекти в отделните категории са изключително впечатляващи. Два от тях са дело само на една държава  - единият е полски, нарича се Good Support и събира (чрез специално разработено приложение и много обучения) самотни възрастни хора или хора с увреждания и такива, които искат да са им от помощ, дали под формата на разходка, рехабилитация или общуване; другият проект, реализиран от една държава идва от Великобритания, нарича се CobBauge и съчетава древния метод на строеж на жилища от кал и слама, но претворен с най-съвременните достижения, които се трансферират като знание и в съседна Франция.

Останалите проекти са плод на съвместните усилия на няколко от старите държави-членки като Белгия, Холандия, Германия, Франция, Люксембург и са свързани с изграждане на клетки за захранване със зелена енергия по границите на споменатите държави, или с намаляване на разходите на домакинствата в по-бедните райони чрез изпращане на специалисти, които помагат на място за по-голяма ефективност. Тази година на Regio Stars имаше и една отделна категория (тема на годината)  за иновативен проект в сферата на здравеопазването. Тук беспорен победител стана  белгийският иновативен хъб Orsi Academy с 24 най-модерни оборудвани лаборатории за роботизирана  и максимално неинвазивна хирургия, в които непрестанно текат обучения на лекати от целия Европейски съюз. Това е и проектът с най-високо финансиране от европейските фондове (близо 5 милиона евро).

Наградите във всяка от категориите (освен в тази на публиката) се определяше от отделно тричленно жури, съставено от професори от престижни европейски университети. За съжаление, и тази година сред тях нямаше представител на българските академични среди.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна