Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия, Албания и Северна Македония готвят „малък Шенген“

Еди Рама, Александър Вучич и Зоран Заев на срещата си в Нови Сад.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сърбия, Албания и Северна Македония подписаха декларация за премахване на бариерите за бизнеса. Президентът Александър Вучич и премиерите Зоран Заев и Еди Рама се договориха в Нови Сад да прилагат четирите основни принципа на Европейския съюз - свобода на стоки, капитали, услуги и хора. Декларацията е част от сръбската инициатива за създаване на „малък Шенген“ на Балканите.

След срещата в Нови Сад президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че целта е до 2021 година хората на Балканите да пътуват само с лична карта.

„Вярвам също, че ще можем и да намалим броя часове престой по границите. Според анализ на Световната банка нашите камиона губят 26 милиона часа на границите на страните от Западните Балкани. Представете си само, ако отстраним тези бариери, колко пари бихме спестили, както и какви биха били ползите за нашата икономика, което значи и повече работа за нашите съграждани и по-високи заплати“.

Тримата лидери заявиха, че инициативата „малък Шенген“ е отворена към всички шест държави в региона. 

„Балканите вече не са като в XIX век буре с барут“, каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Вучич, Рама и Заев вече обсъдиха идеята за отпадане на бизнес бариерите неофициално по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември. Дългосрочната идея на Белград е тази инициатива да не се ограничава само до Западните Балкани, а да се свърже и с търговското споразумение на страните от Централна Европа ЦЕФТА.

За да се реализира идеята на Белград, ще е нужно и решение на проблема с Косово. Страната наложи 100 процентови мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Според икономисти със създаването на „малък Шенген“ на Балканите компаниите от региона ще имат достъп до пазар от почти 20 милиона потребители. Вчера руското правителство одобри проектоспоразумение за зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Сърбия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна