Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален конгрес на пациентските организации започва в Стара Загора

пациент
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Осмият Национален конгрес на пациентските организации ще се проведе на днес и утре в парк-хотел "Стара Загора" и ще премине под наслов: „Бъдещето на общинското здравеопазване“.

Пред БНР Виктор Паскалев, зам.-председател на Управителния съвет на Националната пациентска организация, коментира, че фокусът върху общините е най-вече заради местните избори.

Общината не е отговорна само за болници, а и за ДКЦ, специализирани болници, за училищното здравеопазване, което включва и детските градини, коментира той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ и допълни:

„Основно ролята в доболничната помощ на общините е много голяма за нас“.

„Много изострената политическа обстановка притеснява кандидатите за местна власт да говорят за общинското здравеопазване и въобще за конкретни теми“, каза Паскалев.

И очерта като най-наболели проблеми в общинското здравеопазване доболничната помощ, училищното здравеопазване – там се извършват основните скрийнинги за заболяванията, ваксинопрофилактика. Друг основен и притеснителен проблем за цялата страна са демографските данни: „А те стават още по-притеснителни, когато се добави и здравният статус на населението“.

„За да стигне един човек до болнично лечение в тежко състояние, това означава, че заболяването му не е било открито навреме, т.е., не е имало профилактика“, посочи още Паскалев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна