Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Паунов: Британците се измориха да бъдат оптимисти за Брекзит

Демонстранти срещу Брекзит протестират в Лондон.
Снимка: БТА

Британците като че ли се измориха да бъдат оптимисти по отношение на Брекзит и на Острова вече се осъзнава, че предложението за приемлива сделка трябва да дойде от британска страна, а не да се чака Брюксел да изкове няколко варианта и след това Лондон да каже това „да“, това „не“. Това заяви в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов.

Според него има оптимизъм, че поне може да се смята, че правителството на Великобритания гледа сериозно на постигането на сделка. Дали обаче това е така наистина, остава голям въпрос с този премиер, който е категоричен, че страната излиза от ЕС на 13 октомври със сделка или без, като се има предвид и цялостното му поведение и имидж на човек, който се поставя над закона.

„Ще последват 2-3 дни на интензивни преговори, за което се съгласиха и европейците, и на срещата на върха на 17-18 октомври в Брюксел евролидерите ще трябва да кажат този план става или не. Ако става, британският ще отговори на същия въпрос и ако отговорът е „да“, страната ще излезе от ЕС на 31 октомври със сделка. Това е най-краткият и най-прост вариант“, коментира Паунов.

Той уточни, че новият план на Борис Джонсън може да реши въпроса за т.нар. предпазен механизъм – гаранцията, че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия.

„За Джонсън е важно постигането на сделка да бъде постигнато като негова победа. А новият план създава илюзия и за двете страни по въпроса за митата“, подчерта кореспондентът на БНР. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна