Eмисия новини
от 20.00 часа

Над 100 хил. души напуснаха домовете си в Сирия

| обновено на 13.10.19 в 12:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция не преговаря с терористи, заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу в интервю за „Дойче веле“-Турция снощи. Така Анкара отхвърли предложението на американския президент Доналд Тръмп за посредничество с кюрдите, което кюрдската страна по-рано прие. По думите на турския първи дипломат кюрдските Сили за народна защита трябва да сложат оръжие.

Турската военна операция да бъде прекратена, е призовал британският премиер Борис Джонсън в телефонен разговор през нощта с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Джонсън е заявил британската готовност да подкрепи преговори за примирие. Великобритания е смятана за една от европейските страни, която е в най-добри отношения с Турция.

Италия също обяви, че прекратява оръжейните сделки с Турция в бъдеще. По-рано тази стъпка предприеха Франция, Германия, Нидерландия, Норвегия, Финландия и Швеция, която настоява целият Европейски съюз да приеме подобна позиция.

Над 100 000 души в Сирия са били принудени да напуснат домовете си в Рас ал Айн и Тел Абияд вследствие на бойните действия, изчисли Програмата на ООН по храните.

Външното министерство в Анкара обяви, че Турция ще поеме отговорността за бойците на групировката „Ислямска държава“, ако турските военни контролират райони, където се намират центрове за тяхното задържане. Позицията съобщи в късния следобед вчера говорителят на ведомството Хами Аксой. По думите му трайно решение може да бъде постигнато, ако страните на произход на бойците ги приемат обратно, съдят и започнат процес по поправянето им. До момента европейските страни отказват да приемат обратно своите граждани, присъединили се към „Ислямска държава.“

Турският министър на благоустройството Мурат Курум съобщи, че плановете на Турция са 700 000 сирийци да бъдат заселени в селските райони от зоната за сигурност в Северна Сирия, а други 300 000 да бъдат настанени в градовете там.

По данни на турското военно министерство броят на убитите кюрдски бойци е достигнал 480. Заради опасността от обстрел от Сирия учениците в редица училища в две южни турски области ще излязат в тридневна принудителна ваканция от понеделник до сряда.

УЕФА ще разследва поведението на футболистите от турския национален отбор, стана ясно вчера. Турските играчи по време на евроквалификация срещу Албания отдадоха чест в знак на подкрепа за военната операция в Сирия. Според правилата на УЕФА по време на мачове политически послания са неприемливи.

Водените от кюрди Сирийски демократични сили заявиха по-рано, че турската атака в Северна Сирия е съживила ислямистката групировка "Ислямска държава. В телевизионно изявление високопоставеният представител на Сирийските демократични сили заяви, че продължават да си сътрудничат с водената от Съединените щати коалиция срещу терористите. 

Отговорникът за връзките с обществеността на доминираните от кюрди Сирийски демократични сили Редур Хелил твърди, че кюрдските загуби са 45 убити бойци и близо 200 цивилни. Невъзможно е независими наблюдатели да потвърдят или отхвърлят някое от двете числа.

Сирийски опозиционни бойци са екзекутирали 9 цивилни вчера. В социалните медии популярност набра видео с такова съдържание.

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой потвърди, че страната му ще поеме отговорност за намиращите се в плен в Северна Сирия бойци от групировката „Ислямска държава“ в териториите, „прочистени“ от Силите за народна защита. Той изрази готовността на Анкара за сътрудничество с други страни и международни организации за процес на рехабилитация на съпругите и децата на чужди бойци, които не са извършили престъпления. По думите на Аксой трайно решение може да бъде постигнато, ако страните на произход на бойците ги приемат обратно, съдят и започнат процес по поправянето им. До момента европейските страни отказват да приемат обратно своите граждани, присъединили се към „Ислямска държава.“

Турското външно министерство заяви в остра декларация, че Лигата на арабските държави е станала "съучастник в престъпленията на терористите". Повод за гневната реакция е извънредната среща на Лигата, в която турските действия бяха определени „инвазия“. Главният секретар на организацията окачестви турските действия като „атака срещу суверенитета на арабска страна.“Още от