Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психозата, породена от слухове за отнемане на деца, беляза седмицата

Празното ОУ „Братя Миладинови“ в кв. „Надежда“ на Сливен, след като разтревожени родители отведоха децата си.
Снимка: Стоян Радев

Почти конспиративен сюжет провокира различни реакции на институциите. Още в началото на седмицата деца бяха извеждани от родителите им от училище заради слухове, че ще им бъдат отнети от социалните служби. 

Социално недоволство беляза първите дни на седмицата. До 200 милиона лева допълнително трябва да се осигурят през следващата година, за да достигнат заплатите на медицинските сестри до 950 лв.

Прокурорската колегия единодушно допусна единствения номиниран за главен прокурор - Иван Гешев, до финалната фаза на процедурата за избор на нов Обвинител номер едно. Изслушването от Пленума на Висшия съдебен съвет е насроченото за 24 октомври. 

Окончателно отпада съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства, но не и за престъпления с тежка телесна повреда. Това реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Наказателно-процесуалния кодекс. 

Предстои очна ставка заради разминаванията в показанията на директора на Дирекция "Техника" на БНР Пламен Костов и генералния директор на Радиото Светослав Костов. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, който беше изслушан от временната парламентарна комисия. 

Обзор на събитията от седмицата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна