Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Кокудева между елфите от Фарьорските острови и пустинята Атакама

Петя Кокудева
Снимка: Здравко Петров
Детската писателка и пътешественик Петя Кокудева, автор на книгата "Поздрави от синята палатка", гостува на предаването "Закуска на тревата" между две свои пътувания - в Скандинавия, до Фарьорските острови, и до Южна Америка. 

Фарьорските острови са 18, скупчени са между Исландия и Шотландия, разказа Петя в предаването "Закуска на тревата". 

Кадър от Фарьорските острови
"Те са вулканични острови, които изглеждат като шприцовани, със зъбати форми. Обозрими са - можеш да видиш целия остров. формите им са много причудливи. Живеят много особено хората - на много студено, на страшно ветровито. Ние бяхме лятото - тяхното лято, бяхме с абсолютно зимно снаряжение. На палатка бяхме, някъде към две седмици. Когато палатката е експедиционна - здрава и ниска като нашата, може да се живее съвсем спокойно. Само че те събуждат овце сутрин, блеят много рано около палатката, по ливадите. Овцете там са много повече от хората. И е интересно - тъй като живеят на тъмно, студено, неприветливо време, имат много истории, много легенди. Имам чувството, че имат повече живот в нереалното, в тоя наратив, отколкото навън."

Фарьорците и голяма част от исландците вярват в елфи или поне много убедително твърдят, че вярват, сподели още Петя Кокудева. Според нея това е "много хубав начин през тези истории и вярвания за елфите, които живеят в камъни и дървета, да предадеш някакво ззнание и респект към природата".

Личен архив
"Да речем, една страхотна фарьорска история, която много ми харесва - за един огромен камък, около който мирише всяка сутрин на прясно кафе и на палачинки. И когато изграждат път и разбиват камъка, тази миризма изчезва. И хората страдат, че елфите са си отишли и не готвят закуска сутрин повече. По един такъв симпатичен, забавен, ненатрапчив начин, си поддържат отношения с природата, които са здравословни."

Кадър от Фарьорските острови
Относно връзката между хората и природата Петя Кокудева даде пример със старинната библиотека в португалския град Мафра. "Там прилепите вечер влитат в нея свободно. Има едни дупки в тавана - така е конструкцията на библиотеката, не са пробити за тях. И всъщност те унищожават всички насекомки, летящи, които могат да унищожават книгите, които са страшно ценни и стари."

Скоро Петя Кокудева заминава на пътешествие в Южна Америка. Насочила се е към Чили - пустинята Атакама и към Патагония. Маршрутът включва и Перу.

"Земите на инките, които са по-известни с Мачу Пикчу, но там, тъй като е много туристическо, не знам дали точно ще отидем на този връх, но свещената долина на инките е по-голямо, по-обширно място."

Петя Кокудева е публикувала 95 истории за различни места по света, от пътешествия на пет континента. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: Личен архив - Петя Кокудева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени