Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция започна щурма на сирийския град Манбидж

| обновено на 14.10.19 в 15:57
Снимка: haberler.com

Започнал е щурмът срещу гр. Манбидж, съобщават турски медии. Турската бойна авиация бомбардира позиции на Силите за народна защита край града, а турски "червени барети" и сирийски бунтовници са предприели настъпление по суша.

Турция прилага плановете си по отношение на сирийския град Манбидж след американското изтегляне от града, заяви по-рано днес президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган. Той отново декларира решимост сирийската опозиция да навлезе в града.

Ердоган оценки като положително решението на Вашингтон да изтегли частите си от Сирия и посочи, че американското изтегляне е трябвало да се случи 90 дни след постигането на споразумение по въпроса между Анкара и Вашингтон, но се е забавило с една година.

Турският държавен глава заяви, че с руското положително отношение по темата изглежда няма да има проблеми в град Кобане. Той използва названието Айн ал Араб - арабското, а не кюрдското име на населеното място.

Така Ердоган отговори на журналистически въпрос за турската офанзива в района след информациите за постигнато споразумение между кюрдските сили и правителството в Дамаск.

„Чуждите медии, както винаги, сериозно дезинформират по въпроса за военната операция на Турция в Сирия", заяви турският лидер на пресконференция в Истанбул преди да отпътува за среща на тюркските страни в Баку.

Ердоган допълни, че е информирал за реалностите германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Борис Джонсън по време на телефонните си разговори с тях.

Турската телевизия НТВ съобщи, че турската армия иска да изгради понтонен мост и да форсира река Ефрат. Към района на Кобане са се насочили множество турски танкове, бронирани машини и военни, предава НТВ. 

Сирийски правителствени части са навлезли в градовете Айн Иса и Тел Тамер като част от постигнатото споразумение с кюрдските сили.

Айн Иса държи подстъпите към североизточния град Ракка, бивша „столица“ на групировката „Ислямска държава“. Тел Тамер на запад пък е разположен близо до Рас ал Айн и беше обстрелван интензивно от турската армия от началото на операцията.

Ливанската телевизия „Ал Маядин“, която е близка до позициите на правителството в Дамаск, съобщи, че сирийската армия е навлязла и в град Табка, който контролира един от ключовите язовири в района.

550 e броят на убитите кюрдски бойци, съобщи последните си данни турското военно министерство. Учениците в редица училища в две южни гранични турски провинции от днес до сряда включително са във ваканция от съображения за сигурност. 5 общини край турско-сирийската граница бяха обявени за специални зони за сигурност.

Турската лира продължава леко да губи стойност срещу основните валути заради политическата несигурност, породена от операцията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна