Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийски сили приближават границата с Турция след сделка на кюрдите с Дамаск

Сирийската държавна информационна агенция САНА разпространи снимки как жители на Тел Тамер посрещат сирийски войници след сделката на кюрдите с режима в Дамаск, целяща да спре турската офанзива в Североизточна Сирия.
Снимка: БТА

Сили на режима в Сирия се приближиха днес до границата с Турция, за да попречат на турската офанзива срещу кюрдите, които сключиха споразумение с Дамаск след очакваното изтегляне на US военни от контролираните от тях райони, предаде БТА.

Сирийските кюрди съобщиха снощи, че са постигнали споразумение с режима в Дамаск за разполагане на сирийската армия близо до границата с Турция.

„За да отговорим на турската агресия и да ѝ сложим край, сключихме споразумение със сирийското правителство армията да се разположи по протежение на турско-сирийската граница с цел да бъдат подкрепени Сирийските демократични сили (СДС)“, заяви в комюнике кюрдската администрация в Северна Сирия.

От комюникето става ясно, че освен да окаже подкрепа на СДС, към сирийската армия е отправен апел да освободи всички селища, завзети от турските сили и техните съюзници.

Силите на сирийския режим са се приближили днес до границата с Турция, където турските войски и техни сирийски съюзници продължават боевете срещу кюрдските милиции, съобщи кореспондент на АФП.

Издигайки сирийски знамена и заобиколени от жители, дошли да приветстват пристигането им, сирийските сили са се разположили в периферията на Тел Тамер, на юг от пограничния град Рас ал Айн, където се водят сражения, предаде АФП преди обед днес.

Сирийската държавна информационна агенция САНА потвърди пристигането на „части на сирийската арабска армия“ в селището Тел Тамер, разположено на около 30 километра от Рас ал Айн.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека някои части на армията са достигнали на около шест километра от границата с Турция.

Лидери на сирийските кюрди казаха днес, че сделката им с Дамаск, сключена с посредничеството на Русия, засега се съсредоточава в разполагането на армията по границата, като двете страни ще оставят политиката за после, предаде Ройтерс.

Водещият кюрдски политик Алдар Халил каза, че „извънредните мерки“ под надзора на ключовия правителствен съюзник Русия целят да блокират турските атаки по границата. „Сега приоритет е защитата на сигурността на границата от турската заплаха“, каза той. 

В неделя Вашингтон обяви, че изтегля своите хиляда войници от Северна Сирия, имайки предвид разгръщащата се турска офанзива. По това време Дамаск сключи сделка с кюрдските сили да се предислоцира по границата, което е победа за сирийския президент Башар ал Асад, отбеляза Ройтерс. 

„След като американците изоставиха региона и дадоха зелена светлина на турската атака, бяхме принудени да използваме друг вариант, какъвто са разговорите с Дамаск и Москва, за да намерим изход и да осуетим тези турски атаки“, каза Бадран Джия Курд, друг високопоставен кюрдски представител. „Това е предварително военно споразумение. Политическите аспекти не са обсъждани и те ще бъдат обсъдени на по-късен етап“, уточни той. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна