Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмът на Ванга в Рупите на 25 години

2
Снимка: Кети Тренчева, БНР

Преди 25 години в местността Рупите, където Ванга посрещаше и лекуваше болката на хиляди хора, по заръка на пророчицата беше изграден храм „Света Петка Българска“.

С празнична литургия, курбан за здраве и откриване на експозиция с иконите, дарени на Ванга и на черквата, беше отбелязан този четвърт век история на вярата и надеждата.

Всеки пристъпва на това свято място със своята история, болка, надежда и благодарност към Ванга. 23 години след кончината на пророчицата, хората продължават да усещат нейното присъствие на Рупите. Вратите на черквата „ Света Петка“ отвори тази сутрин оперната певица Красимира Лазарова, която живее в Италия.

От години на храмовия празник щедри дарения прави и Шукри Бекташ.

Космическото място Рупите е онова, от което един ден всички ще имате нужда. Пазете го, грижете се за него и за душите си - пророчество, което се сбъдва, споделя Иван Драмов:

“Идеята за този храм приживе беше на леля Ванга. Тя е в основата на изграждането на този храм. Тя посочи всички хора, които трябва да дойдат да проектират, да строят и да освещават този храм…“

Репортажа на Кети Тренчева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна