Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов поиска оставката на Борислав Михайлов

Борислав Михайлов
Снимка: Георги Димитров

Правителството и Министерството на спорта прекъсват взаимоотношенията си с Българския футболен съюз. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов на министър Красен Кралев.

„След вчерашните инциденти премиерът ми разпореди - от днес нататък преустановяваме всякакви отношения с футболния съюз, включително и финансови, до подаването на оставка от председателя на БФС Борислав Михайлов… Повече коментари по темата ще получите по-късно от премиера“, каза министърът на спорта след разговор с премиера на брифинг в Министерски съвет.

„Преди малко премиерът ме извика по спешност. Знаете, че през последните четири години българското правителство направи изключително много за развитието на българския футбол. Искаме оставката заради цялото състояние на българския футбол, заради инцидентите вчера. Държавата не може повече да толерира подобно поведение“, подчерта още Кралев.

"Призовавам Борислав Михайлов да подаде оставка като президент на Българския футболен съюз!", написа Бойко Борисов в страницата си във Фейсбук.

"Недопустимо е България, която е една от най-толерантните страни в света, а хора от различни етноси и религии живеят в мир, да се свързва с расизма и ксенофобията", подчерта той.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че подобни скандали се отразяват на имиджа на страната ни:

„Държавата ни е сложена на челни страници като расистка държава заради група олигофрени или недоброто ръководене на футболния съюз като протестни действия към него. Не искам по никакъв начин правителството в лицето на спортно министерство да бъде ангажирано с този председател на футболния съюз“.

Решението на правителството е в резултат на позорната загуба на България от Англия с 0:6 в понеделник на стадион "Васил Левски" и поведението на публиката.

По-рано Бойко Борисов призова шефа на БФС да подаде оставка и в профила си във Фейсбук.

"Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален отбор и предвид лошите резултати на футбола ни, разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста.
Категорично осъждам и поведението на част от присъстващите на стадиона. Недопустимо е България, която е една от най-толерантните държави в света, и хора от различни етноси и религии живеят в мир, да се свързва с расизъм и ксенофобия", написа премиерът.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!