Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли натискът на международната общност да окаже влияние на Ердоган

Тихомир Стойчев и Георги Димов пред БНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

"Турция не е спирала да гледа на България като на част от своите вилаети. Трябва да четем новата национална доктрина на Турция, олицетворена в книгата на Давутоглу". Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ експертът по сигурността и преподавател в НБУ Тихомир Стойчев. Според него българската политика спрямо Анкара още от годините на социализма е непоследователна. По повод настояването на премиера Бойко Борисов Турция да спре операцията си в Сирия, той коментира:

„Чудесно е, че го прави, но пак казвам думата „непоследователност“. Преди казвахме: „моят приятел Тайпи“, чукахме се по раменете…Отворили сме на практика всички възможности на турския бизнес, на турския капитал да влиза в България. Естествено, навлизането на капитал оказва влияние. Турция винаги е гледала ревниво на своите инструменти - и на изповядващите исляма, и на хората с турско етническо самосъзнание“.

Стойчев коментира, че в началото на управлението си БААС и Саддам Хюсеин са имали светски уклони, но са прибегнели до радикализиран ислям в нуждата от мобилизация на националните ресурси. Относно заплахите за страната ни от операцията в Сирия, експертът коментира:

„България в момента не разполага с достатъчно ресурси, за да гарантира собствената си, регионална и глобална сигурност. Единственото, което можем да правим, е да усилваме собствените си способности, обаче за сметка на включването в различни съюзи, да си направим преглед и на междудържавните договори, които сме имали през историческите етапи в различно време, и да актуализираме някои наши позиции – политически, дипломатически, а и по отношение ресурсите на специалните служби“.

България и в момента присъства в Турция „дипломатически и със всякакви свои ресурси.Трябва да ги активизираме“.

Бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов заяви в предаването "12+3" по "Хоризонт":

„Тези изявления на нашия премиер трябваше да се случат и лично от него, в първо лице единствено число, да научим какво е становището ни, а именно, че ние сме категорично против тази турска операция в Сирия. Същевременно той изрази загриженост, че от евентуални санкции страната ни би загубила милиарди“.

Димов допълни, че снощи от САЩ са наложили санкции на още две турски министерства и трима министри - в сферата на отбраната, вътрешните работи, енергетиката. Под въпрос е и визитата на Ердоган на 13-и ноември.

„Също така е интересно, че в оценките по темата официално се включи и Китай. Стана известна позицията, изразена от говорителя на тяхното външно министерство - Турция незабавно да прекрати операцията си и да се върне на правия път“.

В самата Турция ситуацията „никак не е добра в икономически, политически и социален план, а в момента се насажда и една милитаристична обстановка“. Задържани са над 120 противници на операцията, чиято цел е да се овладеят 4 ключови града в Сирия, преди да се седне на масата на преговорите.

„Предполагам, че натискът на международната общност ще се засилва все повече. Предвид и плачевното състояние на турската икономика, само с това може да се въздейства на Анкара и лично на Ердоган“.

Димов се позова на данни, че военната операция в Сирия би струвала на Анкара минимум 100 млрд. долара. Външните дългове на страната са също близо 800 млрд. долара.

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна