Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да не правим сега преговори за нов автомобилен инвеститор

За българската страна най-добрият ход е да изчака дали ще се появят индикации от страна на "Фолксваген"

| обновено на 15.10.19 в 15:57

„Фолксваген“ отлага засега окончателното си решение дали да построи новия си автомобилен завод в Турция. Това става на фона на международните критики към страната заради военната операция в Северна Сирия. Има ли шанс България да успее да спечели огромната инвестиция на германския концерн. 

Икономистът Георги Стоев, който бе част от преговорния екип от българска страна, заяви в интервю за Радио Пловдив, че и след тази информация няма отправена яснота, че преговорите с България ще бъдат повторени. Това по-скоро е сигнал към Турция и е форма на жълт картон към тях, каза Стоев. 

За българската страна най - добрият ход е да изчака дали ще се появят индикации от страна на "Фолксваген". Не бих препоръчал правителството ни да бъде активно към самия концерн. Това е една много деликатна ситуация, и си представете как изглеждаме в очите на друг потенциален инвеститор. Паралелно текат преговори с няколко други автомобилни производители. Представете си как изглежда такъв потенциален ход в очите на един друг инвеститор. Аз например избирам конкурентна дестинация, обаче винаги като допълнителна локация стои България, защото правителството дори да стане нещо в Сърбия, Румъния или на друго място, то ще е готово винаги да преговаря с мен. Това означава България да е винаги номер две в очите на инвеститора. Доста е тънък ледът в настоящия момент, ако решим да правим контраофанзива, обобщи Георги Стоев. 

По думите му бизнесът и парите търсят сигурни дестинации, и там където по-малко ще си общуват с президента или министър-председателя на страната. Не мога да кажа защо "Фолксваген" изнася напред държавните стимули, защото за всеки анализатор други елементи на бизнес средата, като пазар на труда, цената на енергията и инфраструктурата са много по-важни от държавната подкрепа. 

Оптимистичният отговор е, че има шанс за автомобилен инвеститор у нас, но конкретно за "Фолксваген" не мога да кажа, заключи икономистът Георги Стоев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна