Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима задържани в София заради расисткия скандал по време на вчерашния мач

13 пловдивчани са призовани на разпит

| обновено на 16.10.19 в 17:08
Част от задържаните заради нацистки и обидни жестове по време на футболната среща България - Англия
Снимка: СДВР

Шестима души са задържани заради нацистки и обидни жестове по време на футболната среща България - Англия в София в понеделник. Продължава издирването на още трима съпричастни към скандала футболни фенове, които са записани от камерите на Националния стадион "Васил Левски". Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев обясни и повода за задържане:

"Използване на нецензурни думи, ругатни, използване на нацистки символи. В тази връзка в Столична дирекция на вътрешните работи незабавно започна действие по установяването на лицата от феновете на отбора-домакин. На Националния стадион има изградено много добро видеонаблюдение. В момента са установени 15 лица. Спрямо 9 лица към момента са събрани данни за участието им тази противообществена проява. В Първо районно има задържани 6 лица. Други трима се издирват".

На близките на двама от издирваните вече са връчени призовки и се очаква извършителите да се явявт в районното за разпит. Други не са открити на адресите, на които живеят.

Призовки за разпити са връчени и на 13 пловдивски фенове

Призовки са получили и 13 пловдивски фенове, които са били сред скандалните агитки. Това обяви директорът на Областната дирекция на МВР - Пловдив комисар Йордан Рогачев. Той не  уточни от кои агитки са разпознатите, както и дали в биографията им има и предишни хулигански прояви. Проверка на софийската прокуратура ще установява  какви са били действията им на трибуните и дали ще бъдат привлечени към отговорност.

Полицията продължава да издирва всички участници в скандала.

Старши комисар Георги Хаджиев заяви още:

"Материалите ще бъдат докладвани в Софийска районна прокуратура, евентуално за данни за престъпление. По отношение на всички останали установени до момента лица продължаваме работата. Всички нарушители на обществения ред, които си позволят такова поведение, ще бъдат призовани, някои от тях задържани, и спрямо тях ще бъде взето отношение".

БНР научи от свои източници, че има хора и от провинцията, от съседни на София градове, които ще бъдат издирени и закарани в полицейските управления.

Мачът, завършил със загуба на българския национален отбор с 0:6, беше спиран на два пъти през първата част заради расистки скандирания от страна на част от българските запалянковци. 

Поведението на тези фенове стана причина за изключително сериозен скандал в българския футбол, а и за обвинение на страната ни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!