Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Валентина Георгиева: Оставката на Боби Михайлов не решава проблема с расизма

Президентът на БФС в оставка Борислав Михайлов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев
Снимка: БГНЕС

„Със сигурност нямаме полза от това да си мерим расизма с Великобритания. Няма да я надминем нито по зараждане на расизма, нито по мерките за справяне с него“. Това коментира пред БНР доц. д-р Валентина Георгиева от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ във връзка с расистките прояви по време на мача между отборите на Англия и България.

„Ситуацията бих дефинирала не като „Крадецът вика – дръжте крадеца“, а „Няма кой да хване крадеца“. Всички се правят, че не виждат. … В момента, в който се прекрачат границите на стадиона, расизмът потъва като в плаващи пясъци и се просмуква в цялото ни общество. Това е проблем, който съществува от много време, и не трябва да си затваряме очите за него“, посочи доц. Георгиева в предаването "Преди всички".

Няма вътрешна санкция и затова винаги се гледаме в огледалото отвън, изказа мнението си тя и добави: "Чужденците трябва да дойдат и да ни измият чиниите. В нашето общество си имаме проблем и българите се чувстваме безнаказани за този проблем. Както конкретните лица, които са правили фашистките знаци и са показвали среден пръст, се чувстват безнаказани, защото никога не са били залавяни за нещо друго освен за дребно хулиганство. Най-вероятно и сега така ще се случи. По същия начин и властта се чувства безнаказана. Ако няма санкция отвън, тя няма да адресира сериозно проблема. Като че ли тя и сега няма да адресира сериозно проблема".

По думите ѝ оставката на президента на БФС Борислав Михайлов по никакъв начин не решава проблема с расизма в България.

Според нея трябва да има детайлно разработена стратегия за справяне с всички прояви на слово на омразата и престъпления от омраза. Трябва да се работи целенасочено в тази област, добави доц. Георгиева и отбеляза:

"Политическата конюнктура изобщо не вижда края на тунела. Първо трябва да видим проблема и да започнем да работим по него".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна