Eмисия новини
от 16.00 часа

СЕМ освободи предсрочно генералния директор на БНР

За временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР беше определен Антон Митов

| обновено на 17.10.19 в 16:50
Съветниците гласуваха единодушно за предсрочно прекратяване на мандата.
Снимка: БГНЕС

Мандатът на генералния директор на БНР Светослав Костов беше прекратен предсрочно. Това стана с гласовете на всичките петима членове на Съвета за електронни медии за по-малко от 20 минути. Като мотив за това беше посочено безпрецедентното спиране на радиосигнала на "Хоризонт" за близо 5 часа на 13-и септември. 

Временно изпълняващ длъжността генерален директор на Националното радио регулаторът единодушно реши да е Антон Митов - директор Архивен фонд в БНР. По закон той ще бъде на поста три месеца, докато бъде проведен конкурс за нов генерален директор на обществената медия. 

Съветът за електронни медии трябва да поеме своята отговорност, каквато му е предписана по закон, за да спаси доверието в обществените медии, подчерта председателят на СЕМ София Владимирова при обсъжданията. Тя аргументира позицията си за предсрочното прекратяване на мандата, както и на договора за управление на Светослав Костов, така:

"След като никой не може да поеме отговорност за спирането на Радиото, не може да даде отговори защо нямаше в продължение на 5 часа програма "Хоризонт", каква е моята гаранция, че това утре няма да се повтори. И тогава всички вие - в залата, ще имате своите основания да ме попитате: "Защо не си вършите работата?". Трябва ли да изчакам тези нарушения да станат системни? Нарушаването на правото на информация е достатъчно сериозно, за да не се налага то да става система. Не от коя да е медия, а тази, която според Института Ройтерс, се ползва с най-голяма степен на обществено доверие". 

Избраният за временно изпълняващ длъжността генерален директор на Българското национално радио Антон Митов работи в БНР от 1977 г. Кариерата му е свързана основно с програма „Христо Ботев“, на която е бил и главен редактор. Автор и водещ е на радиопредаванията „Как си ти?“, „Антон Митов шоу“, „Хоризонт на вълните на младостта“. 

Решението СЕМ да пристъпи към стартиране на тази процедура беше взето на 9-и октомври с гласовете на председателя на медийния регулатор София Владимирова и членовете Ивелина Димитрова и Розита Еленова. Тогава с въздържал се гласуваха Бетина Жотева и Галина Георгиева.

СЕМ даде и 5-дневен срок на Светослав Костов да изложи съображенията си. 

За да бъде прекратен предсрочно мандатът му днес, бяха нужни три от общо петте гласа на членовете на СЕМ.Още от