Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антологията "Тринайсет" събира стихове на поети журналисти

Проектът "Тринайсет" е антология със стихове на журналисти, които са и поети. Както подсказва и заглавието, авторите в поетическия сборник са 13. Сред тях са Асен Сираков, Палми Ранчев, Силвия Недкова, Мариана Кирова, Иглика Горанова, Боряна Желева. Две от авторките в изданието работят в програма "Хоризонт" - водещата на предаването "Нощен Хоризонт" Станислава Пирчева и здравния репортер Гергана Хрисчева.

Графичният дизайн на антологията е дело на художничката Александра Димитрова. За оформлението на книгата тя използва специално обработени снимки с история - те са правени на стар кораб във водите на каменна кариера край София. 

Някои от текстовете в този сборник са написани буквално за една нощ - например тези на Гергана Хрисчева:

"В третата поред антология на поетите журналисти, която се нарича "Тринайсет" (преди това има две много хубави антологии - "Време за кактуси" и "Време за камъни", в които аз не участвам, в тази съм поканена за първи път), съм включила девет стихотворения. Те са посветени на един човек, на сестра ми. Така се случи, че когато ме поканиха в антологията, бяха няколко седмици след смъртта на сестра ми и аз веднага отказах да участвам, но няколко часа по-късно размислих и реших, че това е някакъв знак от Бога, че трябва да направя нещо за сестра ми, да посветя нещо на нея. И всъщност ги написах за една нощ и на другата вечер дадох отговор "Да". Девет стихотворения има тук", разказа Гергана Хрисчева.

Премиерата на книгата ще бъде в Музея за история на София на 23 октомври от 18.30 часа. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени