Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Угур Йозгьокер: По невоенен път Турция постигна всичко, което искаше

| обновено на 19.10.19 в 11:32
Проф. Угур Йозгьокер е ректор на Американския университет в Северен Кипър.

Турция постигна всичко, което искаше, по невоенен път, заяви пред БНР ректорът на Американския университет в Северен Кипър проф. Угур Йозгьокер.

„Желанието на Турция е Сирия да запази териториалната си цялост и да не се допуска властови вакуум. Поради това разглеждаме влизането на сирийските и руски войски в северните райони на Сирия като нещо, което е в полза на Турция. Нека сирийското правителство да поеме контрол над границите си“, каза проф. Йозгьокер в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Преподавателят по международни отношения изрази мнението си на фона на задочния терминологичен спор между Анкара и Вашингтон дали има 120-часово примирие или 120-часово прекъсване на операцията „Извор на мира“ след блиц-визитата на американския вицепрезидент Майк Пенс в Турция.

Постигнатото споразумение предвижда кюрдските сили да се изтеглят от бъдещата зона за сигурност в Северна Сирия в рамките на следващите 120 часа.

След разговорите му с турския президент Реджеп Ердоган пратеникът на Доналд Тръмп даде отделна пресконференция от турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Пенс обяви, че е постигнал петдневно примирие в Северна Сирия, а според турския първи дипломат бойните действие са поставени на пауза.

Президентът Ердоган предупреди, че ако САЩ не удържат на думата си, след изтичането на срока Турция ще продължи военната си операция „още по-решително“.

И докато американските медии, конгресмени и сенатори, демократи и републиканци критикуваха договорката като отстъпление на Съединените щати пред Ердоган, то в Турция тонът беше значително по-триумфален.

За това как в Турция се възприема споразумението кореспондентът на БНР Мариян Карагьозов потърси мнението на проф. Угур Йозгьокер.

„Враговете ни бързо се предадоха“

„Както заяви външният министър Чавушоглу, Турция постигна всичко, което искаше, по невоенен път. Става дума за създаването на зона за сигурност по протежение на границата, Кюрдската работническа партия ПКК - Силите за защита на народа да се изтеглят без тежкото си въоръжение. Това е победа за Турция“, каза той. 

Според проф. Йозгьокер операцията е постигнала желаните резултати по-бързо от предвиденото.

„Част от кюрдските бойци избягаха, други се предадоха. Предвижданията бяха, че операцията ще трае 2-3 месеца. Но враговете ни бързо се предадоха. Съединените щати също бързо се изтеглиха. Следователно, не остана за какво да се сражаваме, тъй като стана това, което искахме“.

Мнозина наблюдатели посочиха, че друг голям печеливш от постигнатия компромис е Русия. Кюрдските сили бяха принудени да се сближат с президента Башар Асад, а американските части се изтеглят от Сирия.

„Спечели Русия, спечели Дамаск, спечелихме и ние“

„Не предвиждах толкова бързо силите на правителството в Дамаск и Русия да навлязат в северните райони. Всъщност, никой не го очакваше. Поради този сценарий американските служби и военни се противопоставяха на желанието на президента Доналд Тръмп толкова бързо да изтегли американските войски от Сирия. Може и да го критикуваме, но законното правителство е това в Дамаск и то зае част от собствената си територия“.

„Следователно, спечели Русия, спечели Дамаск, спечелихме и ние. Загубиха Съединените щати, ПКК и Силите за защита на народа, които искаха в този район да създадат кюрдска държава“, смята проф. Угур Йозгьокер.

Мнозина в Турция се опасяват, че създаването на автономна кюрдска зона в Северна Сирия може да доведе до заплаха за страната, ако кюрдските райони в Ирак, Сирия и Турция потърсят обединение.

„Желанието на Турция е Сирия да запази териториалната си цялост и да се не допуска властови вакуум. Поради това разглеждаме влизането на сирийските и руски войски в северните района на Сирия като нещо, което е в полза на Турция. Нека сирийското правителство да поеме контрол над границите си“, каза преподавателят по международни отношения.

За момента обаче турската армия остава на терен в Северна Сирия. Плановете на Турция са да „прочисти от терористи“ зоната за сигурност, там да действат обединените сирийски бунтовници и да започне настаняването на бежанците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна