Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент отложи гласуването на сделката за Брекзит

| обновено на 19.10.19 в 17:19
Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският парламент реши, че напускането на Великобритания от Евросъюза трябва да бъде отложено, докато не бъде прието законодателство по сделката, постигната от премиера Борис Джонсън с Брюксел.

Депутатите подкрепиха поправката на сър Оливър Летуин с 322 гласа „за“ срещу 306 „против“. Това означава, че се отлага вота по основното гласуване за сделката за Брекзит, „за да може депутатите да имат повече време да проучат съдържанието на споразумението“.

Приемането на поправката на Летуин означава на практика искане за отлагане на Брекзит, означава и отказ на парламентарна подкрепа за сделката на правителството, докато законопроектът по сделката за излизане от ЕС не се превърне в закон. Според поправката премиерът трябва да пише на ЕС до края на деня и да поиска отлагане на Брекзит с 3 месеца - до януари 2020 г.

Видимо разгневен Борис Джонсън заяви, че няма намерение да иска ново отлагане, защото тази „отлична сделка е най-доброто за страната и Великобритания трябва да излезе на 31 октомври“.

„Няма да преговарям отлагане с ЕС, няма закон, който да ме накара да направя това“, каза Джонсън.

Сега той ще внесе законодателните актове следващата седмица с надеждата, че ще бъдат приети по най-бързия начин, за да може страната да излезе от евросъюза на 31 октомври. Това е твърде амбициозна програма. По закон Борис Джонсън трябва да поиска отлагане на Брекзит до 23 часа британско време.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че това е исторически ден за парламента и предупреди Джонсън, че трябва да се съобрази със закона.

Европейската комисия от своя страна призова правителството на Джонсън бързо да обясни какви ще са следващите стъпки по подготовката на Брекзит.

По-рано днес Борис Джонсън откри извънредното заседание на Камарата на общините с прочувствено изявление, в което заяви, че „това е моментът да се реши въпроса за Брекзит, като депутатите се обединят и одобрят неговата сделка и страната излезе от Евросъюза на 31 октомври“.

В изявлението си Борис Джонсън дори похвали европейците, че са проявили гъвкавост и са отворили споразумението за предоговаряне.

Той се опита с уводното си слово да убеди  депутатите, че сега е времето да се приключи с Брекзит и че отлагането му след 31 октомври ще има разрушителен ефект:

„Тези, които са съгласни като мен, че Брекзит трябва да бъде изпълнен и предпочитат да бъде избягнат Брекзит без сделка, трябва да се откажат от илюзията, че тази Камара може отново да отлага Брекзит“.

Депутатите обаче приеха внесената от сър Оливър Летуин поправка, която, изисква от премиера да пише до ЕС до края на деня с искане за отлагането на Брекзит с три месеца. Даунинг стрийт обаче заплашва, че ще отложи гласуването по ревизираната сделка, ако поправката бъде одобрена, като министрите ускорят процеса по приемане на необходимото законодателство в понеделник и последващо гласуване на сделката във вторник.

Опозицията многократно изтъкна, че сделката на Борис Джонсън е по-лоша от тази на Тереза Мей и обвини премиера в даване на „празни обещания“.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви:

„Гласуването за сделка днес няма да сложи край на Брекзит, няма да донесе сигурност и хората трябва да имат последната дума. Лейъристите не са готови да „продадат“ общините, които представляват“

И тази сутрин северноирландските юнионисти, на които разчита правителството, бяха непоколебими, че не могат да подкрепят сделката на Борис Джонсън.

Твърдите брекзитиъри обаче обявиха, че застават зад премиера. Бившият министър-председател Тони Блеър заяви тази сутрин, че правителството разчита, че ще прокара сделката само защото хората са уморени от Брекзит. Според него, ако по тази сделка бе гласувано преди година, тя със сигурност нямаше да мине.

Докато продължават дебатите в Камарата на общините, в централен Лондон започнаха да се събират привърженици на движението „Гласът на народа“, които искат нов референдум по сделката за Брекзит. Организаторите обявиха, че са привлекли 1 млн. участници. 

Поправката „Летуин“

Борис Джонсън вече претърпя една съществена загуба преди днешното съботно гласуване. Депутатите гласуваха процедура заседанието да не бъде ограничено във времето, но също и да бъдат внасяни поправки. Точно една от тези поправки е на сър Оливър Летуин.

Макар и да посочва, че иска сделката на Борис Джонсън да успее, Летуин иска с поправката да се гарантира, че Обединеното кралство няма да излезе от ЕС на 31 октомври без сделка по погрешка, ако възникне проблем при приемането на съответното законодателство. По този начин се избягва пролука в закона на Хилари Бен, който по принцип задължава премиера да поиска отлагане на Брекзит за три месеца, ако до 19 октомври, т.е., днес, споразумението не бъде одобрено.

При това положение на Джонсън ще се наложи да иска отлагане на Брекзит още днес и няма да има директно гласуване на сделката. А пък при отлагане на Брекзит е най-вероятно да последват общи избори.

Всъщност Летуин казва, че неговата поправка ще насърчи лейбъристите в опозиция да подкрепят сделката, защото им дава гаранция, че няма да има Брекзит без сделка на 31 октомври и най-вероятно ще последва отлагане, дори и сделката да бъде гласувана.

Тук обаче има една важна уговорка. Председателят на Камарата на общините решава кои поправки ще бъдат обсъждани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!