Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се отлага Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските депутати трябваше да гласуват ревизираната сделка за Брекзит на Борис Джонсън. Но те приеха поправка, която го кара да потърси отлагане на развода с ЕС до 31 януари, отбелязва Би Би Си.

Премиерът заяви, че няма да „преговаря“ отлагане с ЕС, но не е ясно какво ще се случи след това.

Закон, одобрен през септември, принуждава Джонсън да напише писмо с искане за удължаване на срока, ако сделка не бъде съгласувана в Камарата на общините до края на днешния ден.

Отлагането на датата на британското напускане изисква удължаване на чл. 50 от Лисабонския договор, който урежда какво се случва, когато страна реши да напусне ЕС.

Той предвижда първоначален 2-годишен период за преговори по развода – финализиране на споразумение и очертаване на бъдещите отношения.

Чл. 50 бе задействан от експремиерката Тереза Мей на 29 март 2017 г., като датата за напускане бе 29 март 2019 г.

Срокът вече бе удължаван два пъти, първо до 12 април, а след това до 31 октомври, след като сделката на Мей бе отхвърлена на последователни гласувания в Камарата на общините.

Как работи процесът по удължаване?

Великобритания отправя искане

Великобритания не може сама да вземе решение за удължаване на чл. 50 – трябва съгласието на всички 27 страни членки на ЕС.

Това се случи, когато първоначалната дата 29 март не отложена.

Тогава искането бе в писмо от Тереза Мей до Европейския съвет, изпратено на 20 март.

Решението на ЕС

Когато премиерът поне изпрати писмо с искане за удължаване, ЕС не е длъжен да каже „да“ на Лондон, въпреки че няколко пъти подчерта желанието си да избегне Брекзит без сделка.

Ако ЕС отхвърли искането, това ще даде на депутатите възможност да избират между сделката на Джонсън или Брекзит без сделка.

Отмяна на чл. 50

Трябва да се спомене и че чл. 50 може да бъде отменен.

На теория Великобритания може да направи това без да се консултира с когото и да било. Това ще означава, че Брекзит няма да се състои и страната остава в ЕС при същите условия, както досега.

Либералдемократите са единствената партия, която казва, че би деактивирала чл. 50 без референдум, ако спечели мнозинство на парламентарни избори.

Европейският съд постанови, че отмяната на трябва да бъде „недвусмислена и безусловна“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна