Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева и Лавров очакват до края на 2020-а да приключи строежът на българската отсечка от "Турски поток"

| обновено на 21.10.19 в 15:18
Много ми е приятно да се срещна с моя колега – външният министър на Руската федерация Сергей Лавров и да обсъдя с него двустранните отношения по множество международни теми, включително ситуацията в Сирия. Това написа в профила си в Туитър външният министър Екатерина Захариева, която е на посещение в Русия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи на България и на Русия подчертаха значението на газопровода "Турски поток", който трябва да захрани "Балкански поток", за региона и за енергийната сигурност на Европа.

До края на 2020-а година да бъде завършена наземната част на газопровода "Турски поток" през територията на България. Такава надежда изразиха Екатерина Захариева и руският ѝ колега Сергей Лавров по време на срещата им в Москва.

Захариева е на работно посещение в руската столица по покана на външния министър на Руската федерация.

Лавров отбеляза още, че руската държавна корпорация "Росатом" активно участва в обявената процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Той съобщи, че е приел поканата на министър Захариева да посети страната ни.

Двамата министри обсъдиха още развитието на двустранното сътрудничество в енергетиката, икономиката, туризма, транспорта и образованието.

В интервю за ТАСС в навечерието на посещението си министър Захариева изрази надежда, че скоро България и Русия ще подпишат нова петгодишна програма за сътрудничество в областта на културата, науката и образованието. 

След срещата си с Лавров Екатерина Захариева положи венци пред паметника на загиналите в битката за Плевен пред Руско-турската освободителна война, както и пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

Програмата на министър Захариева предвижда и среща с българската общност тази вечер в българското посолство в Москва.

Работното посещение на Екатерина Захариева в Москва е свидетелство за нарастващата динамика на контактите между ръководителите на България и Русия, отбелязват от руското министерство на външните работи. Това е първото от осем години посещение на български външен министър в руската столица. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна