Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълшебният свят на Ясен Гюзелев в изложба в галерия "Арте"

Художникът представя свои творби за книги на Жул Верн и Пушкин

4
Ясен Гюзелев
Снимка: БГНЕС

Оригинални илюстрации на художника Ясен Гюзелев по книги на Жул Верн и Пушкин са изложени в столичната галерия "Арте". Експозицията може да бъде разгледана до 26 октомври.
    

Именно за илюстрациите си за „Пътешествие до центъра на Земята“ Гюзелев получи награда в рамките на Московския международен панаир на книгата. Това е и последният проект на художника за испанско издателство. 

Оригиналният подход на автора включва допълнителна, малка, дообясняваща илюстрация към основната. „Представих си, че това са едни изрезки, откъслеци от стари енциклопедии, от географски карти, от научни рисунки, които показват скелети на древни животни, карти на градове, на държави…“

Цветовете в някои от тези илюстрации са бледи, постигнати със специална техника, за да напомнят за отминали или фантастични времена, за несъществуващи твари и преживявания дълбоко под повърхността на планетата, обяснява Гюзелев пред "Хоризонт".

В изложбата са и илюстрациите по „Дама Пика“ на Пушкин, по-стара работа на художника. „Актуално е заради това, че преди три месеца, четири излезе книгата с тези мои илюстрации на български. Аз трябваше да пресъздам една такава странна, почти фантастична атмосфера, макар че действието се развива в Санкт Петербург. Там има едно вътрешно напрежение, едно очакване, има много хазарт, има игра на съдбата. И всичко това, както винаги, аз се опитвам да преведа на визуален език.“

Всяка книга, всяка история ми подсказва различен подход, признава Ясен Гюзелев. При илюстрациите върху Жул Верн цветовете са по-наситени.

„За разлика от почти монохромните илюстрации на „Дама Пика“, тук трябваше да има много цвят. Защото те се сблъскват с една фантастична подземна природа, там има странно осветление, така е описано – като едни северни сияния. Всичко това ми подсказа, че трябва да търся повече цвят. А пък това, че леко избледняват, вече е едно мое живописно усещане."


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна