Eмисия новини
от 19.00 часа

Доц. Тодор Тодоров: Путин и Ердоган ще сключат мръсна сделка за Сирия

Снимка: БТА

„Мръсна сделка предстои да се сключи днес в Сочи“. Това каза пред БНР анализаторът доц. Тодор Тодоров по повод предстоящата среща на турския президент Реджеп Ердоган и руския президент Владимир Путин в Сочи, на която ще обсъдят интересите на Москва и на Дамаск от създаването на зона за сигурност в Сирия.

„Никой няма интерес от това на територията на Североизточна Сирия да съществува този кюрдски анклав, където има една форма на самоуправление под формата на демократична конфедерация, управлявана на социалистически принцип, където има пряка демокрация, равнопоставеност на половете, на различните етноси и религии. Това предстои да бъде унищожено, тъй като Ердоган вижда там основния канал за терористи. Неговият скрит проект е да се отърве от сирийците, които са на територията на Турция и се превърнаха в сериозен проблем. Идеята е да ги засели в тази зона за сигурност“, допълни доц. Тодоров в предаването „Преди всички“.

Според него Владимир Путин също „няма интерес от съществуването на подобен експеримент“.

„Никой няма интерес да си цапа ръцете с кръв. Тази роля ще бъде поверена на Ердоган… Всичко, което се случва, е етническо прочистване на Северна Сирия, което може спокойно да придобие формата на геноцид. Тази зона за сигурност ще бъде изметена, за да бъдат настанени там бежанците, които са в Турция“.

Доц. Тодор Тодоров подчерта, че днес очаква двамата президенти да постигнат договорка:

„Ердоган ще получи зелена светлина да върши каквото си иска в Сирия, но с условието да не остава в Сирия, тъй като това е важно за Путин. Такава е позицията и на Иран. Скандалното е, че това етническо прочистване става с очевадното съгласие на САЩ, а това не беше най-коректната позиция, която Щатите можеше да заемат, да предадат своя съюзник, който изнесе на плещите си войната с „Ислямска държава“. Ако днес си стиснат ръцете с Ердоган и Путин допусне подобна операция, наречена „Мирна пролет“, вината ще лежи и върху руския президент“.

По думите на анализатора „Европа се изтегли от дипломатическата роля, която можеше да играе в този конфликт“.

Интервюто с доц. Тодор Тодоров можете да чуете в звуковия файл.

Още от
Бенямин Нетаняху

Нетаняху е обвинен в корупция

публикувано на 21.11.19 в 18:49