Eмисия новини
от 20.00 часа

Иван Гешев: Не мога да се откажа при такава безпрецедентна атака

ВСС избира главен прокурор при засилени мерки за сигурност и демонстрации (ВИДЕО)

Заседанието продължи въпреки сигнал за бомба в сградата

| обновено на 24.10.19 в 19:33
10
Демонстранти в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор до сградата на ВСС в София.
Снимка: Ани Петрова

Полицейска обсада, няколко протеста и сигнал за бомба съпътстваха най-важния избор в съдебната система за тази година - на главен прокурор.

Органите на реда предприеха безпрецедентни мерки за сигурност. Изключително засилено е полицейското присъствие около сградата на ВСС, където в 10 часа започна изслушването на единствения номиниран за поста – заместник главния прокурор Иван Гешев на фона на два протеста и блокади на улици в центъра на София.

Около 10.30 часа беше подаден сигнал за бомба в сградата на ВСС. Обадилият се на телефона на секретарката на представляващия ВСС е съобщил, че бомбата ще избухне след около 30 минути, имало е и реплика на арабски език, обясни главният прокурор Сотир Цацаров. Според него това е пореден опит да бъде осуетена процедурата за избор. Мнозинството обаче реши заседанието да продължи, а сигналът се оказа фалшив. 

Гешев: Не мога да се откажа при такава безпрецедентна атака

Кандидатът декларира, че ако бъде избран, няма да допусне медийни, политически или бизнес кръгове да му диктуват на кого да повдига обвинения и на кого не.  Прокуратурата трябва да поеме отговорност за собственото си управление, заяви той на изслушването.

Демонстрации "За" и "Против"

Два протеста блокираха достъпа до ВСС след започването на заседанието. Тази сутрин в района беше спряно движението на трамваите, като на практика се допускаха само хора с журналистически карти и живеещите в него.

Продължава протестът срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, заради който над 10 часа е блокирано кръстовището при Орлов мост в София.  

Движението в центъра на София остава затруднено. Движат се единствено автобусите и тролейбусите от източните квартали към центъра, като правят обратен завой преди Орлов мост. Оот южните квартали на София в посока "Младост" колите на Градския транспорт завиват по бул."Драган Цанков". 

Протестиращите на Орлов мост обявиха, че ще недоволстват цяла нощ. Един от организаторите каза, че утре от 09.00 часа ще има шествие пред сградата на Президентството.

Протестиращите блокираха моста около 10,30 ч.  „Гешев е позор, мафия, всеки ден ще е така до победата“, скандираха протестиращите, които разпънаха шатра на Орлов мост. На нея виси плакат на Сдружение БОЕЦ. Разпънаха и две палатки.

Протестът протича спокойно, без напрежение и провокации. Много хора са дошли с велосипеди, има и майки с бебешки колички, опънати са шатри и палатки с плакати на сдружение БОЕЦ. Лидерът на сдружението Георги Георгиев окачестви в реч Иван Гешев като "административна номенклатура", и настоя, че той не е извървял цялата кариерна стълбица, за да заеме поста на главен прокурор.

По време на протест имаше три напрегнати момента - единият, когато полицаите поискаха от протестиращите да премахнат шатрата, другият - при който два полицейски буса се опитаха да минат безуспешно през блокадата с обяснението, че бързат по сигнал. Имаше и сблъсък между протестиращи жени. 

Две жени бяха задържани от полицията.

Напълно е спряно движението по бул. „Цариградско шосе“ – в двете посоки, по бул. „В. Левски“ до бул. „Пейо Яворов“. Блокиран е и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, също в двете посоки, в участъка между бул. „Мадрид“ и бул. „Драган Цанков“ и ул. „Граф Игнатиев“.


Противници на номинацията бяха спрени от полицейски кордон на 150 метра от сградата на ВСС, до Централни хали. Кръстовището там беше блокирано за близо два часа, но около 13 часа движението беше възстановено.

„Това показва страха, който във ВСС в момента тресе дамите и господата, които не позволяват да чуят алтернативно мнение. Забелязах няколко автобуса случаен превоз. Виждаме футболни агитки, които преди няколко дни развяваха нацистки поздрави на Националния стадион. Това са хората, от които нашата родна милиция в момента ни защитава“, каза протестиращ.

„Няма никакво състезание, няма други кандидатури, а това е човекът, който е отговорен за делото за КТБ, в делото КТБ няма нито един ред за Делян Пеевски“, добави демонстрантка.

Демонстрация в подкрепа на Иван Гешев пък се провежда пред сградата на ВСС

Докато върви изслушването на Иван Гешев пред сградата на Висшия съдебен съвет се проведе демонстрацията в негова подкрепа.

Улица "Екзарх Йосиф" е блокирана за автомобили и градски транспорт.

Демонстриращите са организирани от интернет сайт ПИК, чийто служители са и основните говорители на събитията в подкрепа на кандидатурата му, рекламиращи неговите качества и достойнства да заеме високата позиция. Заявка за протест за същото място бяха направили от БОЕЦ, но тъй като тя е постъпила по-късно, общината не е позволила и те да се съберат на същото място. За тях е оградено място близо до женския пазар..

Полицията е накарала член на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков, който снимал събралите се, да остане извън загражденията, като е снета самоличността му. Протестиращите го нарекли провокатор.

„Направих едно включване на живо по Фейсбук и започнах да снимам. Това беше в общи линии. Явно някой от организаторите се е оплакал на полицията. Това, което установихме, и от моя разговор с тях, е, че не е забранено снимането. Това е публично събитие и може да се снима. Просто ме помолиха да изляза извън охраняемата зона“, каза Стайков пред „Хоризонт“.

На манифестацията в подкрепа на Гешев звучат патриотични песни.

„Подкрепям кандидатурата на Иван Гешев за това, че той се бори с корупцията. Затова, че той се бори с “ало измамниците“. За това, че той се бори, той иска да направи всичко добро за народа. Имам една молба към него – нека да помисли и за нашите деца, които вече не са в България, за нашите внуци, които дори не познават и не знаят родния си език и вече не могат да четат на нашата най-хубава азбука. Главният прокурор може да повлияе, защото той ще има и власт, той ще се бори за това“, коментира подкрепяща.

Друга група, заявила желание  да проведе демонстрация в подкрепа на Гешев, беше допусната сравнително близо до сградата на ВСС. Макар и разделена от журналистите и сградата със засилен полицейски кордон, групата издигна плакати „Гешев - достойният главен прокурор“ и „Гешев – шерифът на народа“ на фона на революционна музика.

Преди заседанието

Младежите, които подкрепят Иван Гешев до сградата на ВСС, отказаха да обяснят преди началото на заседанието защо са тук. Когато Иван Гешев влезе в сградата на ВСС, те не го разпознаха и не показаха, че по някакъв начин знаят, че това е човекът, заради когото са събрани тук.

За да бъде избран, Гешев трябва да получи подкрепата на поне 17 от членовете на съдебния кадрови орган.

Въпреки продължителните уверения на Иван Гешев, че не проявява интерес към позицията главен прокурор, защото постът предполагал предшестваща избора кална кампания, на 22 юли стана ясно, че той ще единствената номинация за поста. Зад него застана цялата 11-членна Прокурорска колегия на ВСС.

Възраженията срещу процедурата и номинацията на Иван Гешев бяха в пъти по-малко. Част от недоволните излязоха на улицата, други пратиха въпроси, на които днес би трябвало кандидатът да отговори.

Галерия

Още от

Най-четени