Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долната камара на US Конгреса призна арменския геноцид

| обновено на 30.10.19 в 18:03
Сградата на Конгреса в САЩ

С почти пълно единодушие долната камара на американския Конгрес прие резолюция, с която признава, че Турция е извършила геноцид срещу арменците в началото на XX век.

Турция реагира незабавно и привика американския посланик във външно министерство, а президентът Реджеп Ердоган заяви, че турският парламент ще отговори подобаващо.

Вотът се проведе на фона на обтегнатите отношения между Турция и Съединените щати и заплашва да отрови допълнително връзките между двете най-мощни армии в НАТО.

С 405 гласа „за“ и едва „11“ против контролираната от демократите камара на представителите прие резолюцията за арменски геноцид. В миналото опити за прокарване на такава резолюция са били осуетявани.

„Отдавна трябваше да признаем арменския геноцид, но все ни се повтаряше да не го правим, защото имаме велик съюз с Турция.  Велик съюз - това беше велик съюз за Турция, защото ги защитавахме от комунизма, от Съветския съюз, дадохме им помощ от 23 милиарда долара и ние сме причината да няма независим Кюрдистан в северен Ирак“, заяви Брад Шерман, конгресмен демократ от Калифорния.

Съединените щати признават, че в периода 1915-1923 г. по време на Първата световна война в Османската империя е извършен геноцид над един милион и половина арменци.

Според Турция в този период са извършени жестокости, но те не са геноцид, а броят на жертвите е 300 хиляди души.

Американският посланик в Анкара Дейвид Сатърфилд беше привикан в турското външно министерство, а външният министър Мевлют Чавушоглу написа в Туитър, че вотът във Вашингтон е отмъщение за турската операция „Извор на мира“ в Северна Сирия.

Президентът Реджеп Ердоган не призна вота.

„Считаме подобни обвинения като най-голямата обида срещу нас. Турският парламент незабавно ще отговори на тази стъпка, която противоречи на историческите реалности и която е предприета от вътрешнополитически съображения“, каза той.

Премиерът на Армения Никол Пашинян от своя страна приветства решението и нарече резолюцията смела стъпка в посока установяване на истината и историческата справедливост.

Конгресмените гласуваха резолюцията за геноцида на фона на опасения, че историята може да се повтори и с кюрдите в Северна Сирия. Американски официални лица вече твърдят, че действията на турската армия там са военни престъпления.

Веднага след приетата резолюция Камарата на представителите подкрепи и законодателство, което призовава президента Доналд Тръмп да наложи санкции срещу Турция за офанзивата в Северна Сирия.

„С тези санкции Съединените щати подвеждат под отговорност високопоставени турски представители за нарушение на човешките права срещу нашите кюрдски партньори“, каза председателят на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси.

Отговорът на Ердоган беше:

„Още един вот, който използва операция „Извор на мира“ като извинение. Налагането на санкции срещу мен, моето семейство и моите министри е основано на абсурдни твърдения, които се базират на внушението на ФЕТО и нямат нищо общо с реалността. Толкова ниско ли паднаха Съединените щати - да зависят от милостта на ФЕТО?!“

Следващият месец Реджеп Ердоган има планирано посещение в Съединените щати. Пред репортери в Анкара той заяви, че все още не е решил дали да отмени визитата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна