Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 години затвор за Цвета Таскова за катастрофата на АМ "Тракия" с 6 загинали

| обновено на 30.10.19 в 18:53
Цвета Таскова е признала вината си, съжалява за случилото се и изразила готовност да изплати обезщетение на близките на жертвите и на пострадалите.
Снимка: БГНЕС

4 години лишаване от свобода постанови Софийският окръжен съд за Цвета Таскова, която предизвика катастрофата с 6 жертви на АМ "Тракия" миналия април, при която 17 души бяха ранени. При изпреварване Таскова удари с лекия си автомобил автобус, пътуващ по линия Бургас-София. Колата се вряза в калника на предната лява гума на автобуса, от което той се преобърна в близката канавка. 

Делото се гледа по съкратената процедура, след като Таскова се призна за виновна.

Присъдата е 6 години затвор, но е редуцирана заради съкратеното следствие.

Прокурор Мирослав Ангелов поиска условно наказание за Таскова, защото, според него, то е най-адекватното. Таскова е направила пълни самопризнания, признала е вината си, съжалява за случилото се, готова е да изплати обезщетение на близките на жертвите и на пострадалите. Рухнала е емоционално след случилото се: 

"Понякога един професионалист трябва да послуша и сърцето си. Много хора ще си помислят, че това е ниска присъда, но факт е, че тази млада жена няма нито едно утежняващо вината обстоятелство. Просто съм вътрешно убеден, че наказанието, макар и условно, щеше да постигне целите си. Правото е наука за справедливост и добро и това означава, че всички хора трябва да си вземат поука, трябва да бъдат по-добри, по-толерантни хора на пътя и по-добри един към друг".

За условно наказание настояваше и адвокатът на Таскова - бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, и част от адвокатите на пострадалите.

"Справедливостта всеки я усеща различно за себе си. Това момиче не е някакъв голям престъпник. На всеки може да се случи. Съжалява безкрайно. Мал шанс с много зловещи последици. Това остава спомен за цял живот. Тя вече е наказана сама по себе си", каза адвокат Николай Кокинов.

Според адвоката на Таскова прокуратурата е подходила обективно, като е поискала условна присъда, а той планира да обжалва четигодишната присъда на Окръжния съд:

Прокурор Ангелов не скри, че очаква да бъде питан от ръководството на прокуратурата защо е пледирал за условно наказание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна