Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принципна подкрепа от работодателските организации за бюджет 2020

Снимка: БГНЕС

Работодателските организации дават принципна подкрепа на предложения от правителството проектозакон за държавния бюджет през 2020 г., като отчитат, че плюсовете са повече от минусите.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев поиска повече пари за култура и програми за насърчаване на четенето. Той подчерта, че заплатите на бюджетните служители могат да се вдигат и без допълнителни средства от бюджета.

"От 9 милиона, станахме 7, и продължаваме надолу, а в същото време администрацията, заетите на бюджетна издръжка, не намаляват. Можеше да се постигне ръст на възнагражденията в администрацията без да се прави ръст на бюджета на администрацията, а чрез оптимизиране на персонала. Тези хора са добре дошли в икономиката, има недостиг на кадри".

От Българската стопанска камара за пореден път настояха държавата да престане да определя административно размера на минималната работна заплата. Димитър Бранков обясни:

"С влизането в сила на Конвенция 131, ратифицирана в България от пролетта на тази година, формално вече сме в нарушение на тази конвенция по начина, по който се определят размерите на минималната работна заплата".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна