Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нели Петрова: Има неглижиране към професионализма в сферата на социалните услуги

Проф. Нели Петрова
Снимка: Емил Николов, БНР

Кръглата маса „Интегрираното предоставяне на подкрепа” ще се проведе днес в София. Пред БНР проф. Нели Петрова, председател на УС на Института по социални дейности и практики, който е организатор, обясни, че на форума ще бъде дискутирано изменение в законодателството за социалните услуги. Възможността интегрирано да се предоставят услуги: "Различните институции на едно място да предоставят услуги, така че хората да не ходят от гише на гише. Това се предвижда в новия Закон за социалните услуги", уточни тя. 

Проф. Петрова заяви в предаването "Преди всички", Институтът по социални дейности и практики има вече добри практики в подкрепата на деца, които са преживели насилие или са жертви на престъпления, но посочи:

"Най-големият ни проблем е недостигът на капацитет. Ние си работим доста повърхностно. Това е тежка тема и има нужда всички, които участват в нея, да са подготвени и компетентни. Да имат един минимум от познания, което е изключително важно". Тя обясни, че се правят обучения, но никой не проследява резултатите от тези обучения.

Според проф. Петрова организациите, предоставящи социални услуги, работят на конкурентен принцип и това ги стимулира да повишават капацитета си.

По думите ѝ голяма част от хората, които са на ръководни позиции в различни сфери на държавната дейност, не разбират от това, с което се занимаван: "Има неглижиране към професионализма в сферата на социалните услуги и психологията в България", категорична бе тя и заяви:

"Това ще ни доведе огромни проблеми. То вече ни носи такива проблеми!".

Цялото интервю на Веселина Миланова с проф. Нели Петрова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна