Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания – отложен Брекзит и предсрочни избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горната камара на британския парламент, Камарата на лордовете, също одобри предложението на правителството на Борис Джонсън за предсрочни избори на 12 декември.

Избори през зимата на Острова не е имало от 1923 г. Очаква се тези да бъдат най-важните избори за Великобритания от Втората световна война насам.

На въпроса защо очакванията към тези предсрочни избори са толкова големи, отговаря Тончо Краевски, член на Института за дясна политика.

● Очаква се на 12 декември да се разбере дали изобщо Брекзит ще се случи. Тъй като в посланията на част от партиите, отиващи на избори, е именно спирането на Брекзит.

● Също така съществува вероятност страната да избере нов министър-председател и е възможно това да е лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин.

● На тези избори ще се реши ще има ли нов референдум за Шотландия.

"Борис Джонсън демонстрира по-ловки драматургични умения от предшественичката си Тереза Мей – отбеляза Краевски. – Той съумя да консолидира партията си, която беше пред разпад и да убеди и умерените и твърдите привърженици на Брекзит, че излизане с добра сделка е възможно."

От Лондон анализаторът и бивш служебен министър на околната среда Юлиан Попов коментира, че в обществото има нарастваща досада и нетърпение – проблемът с Брекзит най-сетне да се реши по един или друг начин. Като и двете групи – тази на желаещите оставане в ЕС и брекзитърите – са горе-долу еднакви.

Ще решат ли обаче предсрочните избори кризата около Брекзит, си остава големият въпрос.

По-рано стана ясно, че ЕС официално е приел срокът за Брекзит да бъде удължен до 31 януари догодина. Председателят на Съвета Доналд Туск предупреди, че това може да е последната отсрочка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна