Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фиат" и "Пежо" се споразумяха за сливане

Италианско-американският “Фиат-Крайслер“ (Fiat Chrysler Automobiles) и френският автомобилен гигант PSA, производител на марките “Ситроен“, “Пежо“ и “Опел“, се споразумяха за сливане с равни дялове 50 на 50, създавайки трета по големина в света автомобилна компания след “Тойота“ и “Фолксваген“, съобщават Франс прес и ДПА.

Главният изпълнителен директор на PSА Карлос Таварес ще оглави новото дружество, а председателят на управителния съвет на "Фиат Крайслер" Джон Елкан ще поеме същите функции в новата група.

"Дискусиите прокараха път към създаването на нова група с глобален мащаб и ресурси, притежавана 50% от акционерите на Groupe PSA и 50% от акционерите на FCA", се казва в съвместно съобщение на двете автомобилостроителни компании.

"В бързо променяща се среда, с нови предизвикателства в свързаната, електрифицирана, споделена и автономна мобилност, съвместната компания ще използва силната си следа в научноизследователската и развойна дейност (R&D) и екосистема в световен мащаб, за да насърчи иновациите и да посрещне тези предизвикателства със скорост и капиталова ефективност", добавиха те.

Сливането на двата автомобилостроителя няма да доведе до затваряне на производствени мощности, увериха двете компании в съвместното комюнике.

Новосформираната компания ще се радва на комбинирани приходи от близо 170 милиарда евро и желае да произвежда 8 млн. и 700 хил. автомобила годишно.

Експертите виждат като основна причина за сливането предизвикателствата на прехода към електрически автомобили и към автономни автомобили с безпилотно управление.

Централата на новата компания ще бъде в Холандия. В близките седмици преговорите по окончателната сделка за сливането ще приключат, уверяват двете компании.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БЧК раздава хранителни пакети на над 600 000 души

Хранителни пакети за над 600 000 души, живеещи в материални лишения, се раздават в пунктовете на БЧК в цялата страна от началото на април.  Пакетите с 15 вида продукти ще бъдат раздавани до 7 юни и са осигурени по възобновената програма за храни и материално подпомагане с европейско финансиране. Право на такава помощ имат 7 групи от хора, сред които..

публикувано на 18.04.24 в 18:58

Групата от 120 българи от Дубай е излетяла за България

По информация на Генералното консулство на Република България в Дубай, макар и с голямо закъснение, групата от 120 български граждани, която беше блокирана на летище DWC в Дубай, е отпътувала за София днес в 16.50 ч. местно време с полет на "България Еър". Невиждан порой заля Дубай Забавянето се дължи на изключително натоварения полетен трафик на..

публикувано на 18.04.24 в 18:58

Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова

Почти всички висши началници от системата на МВР са били разпитани като свидетели по делото срещу бившата директорка на Митниците Петя Банкова.   Това стана ясно по време на третия опит на Софийския апелативен съд да финализира делото за мерките за неотклонение на Банкова и на хасковския бизнесмен Стефан Димитров.  С кратко определение, почти без..

публикувано на 18.04.24 в 18:47
Майк Джонсън

Майк Джонсън ще подложи на гласуване нов законопроект за 61 млрд. долара помощ за Украйна

След дълго отлагане председателят на Долната камара на американския Конгрес Майк Джонсън заяви, че ще подложи на гласуване в събота нов законопроект за финансова помощ, включващ 61 милиарда долара за Украйна. Въпреки че републиканците имат съвсем малко мнозинство в Долната камара, най-вероятно помощта за Украйна, Израел и Тайван ще..

публикувано на 18.04.24 в 18:43
Проф. д-р инж. Ивайло Копрев, ректор на МГУ

Проф. инж. Ивайло Копрев: Завършилите стартират с втора по големина заплата в България

Ще покажем установка, която произвежда енергия от водорасли и колко Зелената сделка има място в такъв тип образование като нашето.  Това обеща ректорът на Минно-геоложкият университет проф. д-р инж. Ивайло Копрев в интервю пред БНР. Утре висшето училище е обявило Ден на отворените врати. "Идеята е да се съберат на едно място..

публикувано на 18.04.24 в 18:23
Йенс Столтенберг

Столтенберг поиска повече помощ за Украйна

Ако съюзниците от НАТО не подкрепят Украйна, тя няма да може да се защитава, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди заседанието на Съвета Украйна - НАТО, на който трябва да бъде обсъдена нова военна помощ за Киев, основно за противовъздушната отбрана. "Съюзниците на НАТО оказаха безпрецедентна подкрепа на Украйна, 99% от военната помощ..

публикувано на 18.04.24 в 18:17

Димитрови са посещавали сградата на МВР, докато Рашков е бил министър

Марин и Стефан Димитрови са посещавали сградата на МВР, докато министър е бил Бойко Рашков. Шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова е посещавала сградата през 2023 г. Това става ясно от официално писмо, подписано от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, до временната анкетна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция..

публикувано на 18.04.24 в 18:15