Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданите не си знаят правата

Тревожни тенденции са нарастването на ксенофобията, езикът на омразата, отстъплението от правата на жените и расизмът

Адв. Захари Генов, проф. Мария Славова, доц. Ана Джумалиева, проф. Ирена Илиева и Анелия Торошанова (отляво надясно)
Снимка: Росица Михова

На днешния ден почитаме цял низ от светли имена – чисти и сияйни – издигнали българското самосъзнание и превърнали България в държава на духа.

През 1923 г., с указ на Н. В. Цар Борис III, е обявен за общонационален празник в памет на всички онези заслужили българи. Тогава в нарочна Прокламацията на Деня е казано: „Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“

Кои са съвременните будители в правото и в юридическата общност в България? В какво се изразява будителството? За успехите, научните постижения и предизвикателствата говорим в студиото на „Законът и Темида“ на 1 ноември – един от най-българските празници – Денят на народните будители с проф. Ирена Илиева, директор на Института за държавата и правото при БАН, член на Комисията срещу расизма и нетолерантността на Съвета на Европа, доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, проф. Мария Славова – преподавател по административно право и процес в СУ „Свети Климент Охридски“, главен редактор на сп. „Правен преглед“ и адвокат Захари Генов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна