Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати обсъдиха напредъка на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка

| обновено на 07.11.19 в 20:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутати от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент приветстваха тазгодишния доклад на Европейската комисия за България по Механизма за сътрудничество и проверка. Те призоваха за пореден път на тази основа страната ни и Румъния да бъдат приети в Шенген.

Според оповестения преди два месеца доклад напредъкът на България е достатъчен за изпълнението на поетите ангажименти към момента на присъединяването ни към ЕС.

Преди обаче мониторингът над страната ни да бъде свален окончателно, Комисията ще се допита до становището на Европейския парламент и Съвета.

Повечето евродепутати, които днес дебатираха по въпроса, подкрепиха заключенията и подчертаха, че на тази основа България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген.

Същевременно, не липсваха и критики. Клеър Дейли от групата на Обединената левица подчерта конкретно за България: 

„Заплахите срещу репортери зачестиха до такава степен, че журналистиката на практика се превърна в нещо опасно. Имаше протести, съдебна намеса за източниците на независимите медии, преследвания и въпроси за прозрачността за отпускането на европейски фондове за медийни организации, които не критикуват правителството“.

Елена Йончева от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите също подчерта, че медийната среда се влошава и не подмина корупцията като проблем за страната ни.

„Но България е на първо място по корупция в ЕС и проблемът се задълбочава. Това се констатира от Изследователския център на Европарламента. А в доклада на ЕК за България от юни т.г. се казва, че българските органите ще трябва да покажат конкретни и трайно резултати по дела за корупция по високите етажи на властта. Такива резултати няма“, подчерта Йончева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна