Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия „Музеят – възможен или невъзможен“ в София

Андрей Даниел и Николай Майсторов (в средата), Стефан Джамбазов (вляво) и Зелма Алмалех (вдясно) от фондация "Въпреки"

„Музеят – възможен или невъзможен“ е темата на дискусията, която ще се състои днес в Софийска градска художествена галерия по проект на Фондация „Въпреки“.

Стефан Джамбазов от фондация „Въпреки“ каза за БНР:

„Отдавна искахме да направим една дискусия за съвременния музей - какво той трябва да съдържа, каква трябва да бъде неговата връзка с публиките, как хората наистина да бъдат привлечени от нещо, което не просто е застинало, а нещо, което ще бъде част от тяхното всекидневие, от техния живот. Говорим за музея по принцип. В процеса на изясняване на самата проблематика излезе една книга „Музеят възможен и невъзможен“ на Николай Папучиев, който ще бъде един от презентаторите днес, който всъщност разглежда проблема за музея за близкото минало. Нашата отправна точка е за съвременния музей, но вече във фокуса ни ще бъде именно създаването на музеи за близкото минало - този музей, който няколко пъти започва и не може да се осъществи. Не искаме в тази дискусия и нямаме претенциите да направим този музей, но искаме да активизираме обществената енергия за това, че е крайно време е при нас да има такъв“.

Джамбазов подчерта, че идеята е музеят на близкото минало да е различен от съществуващия Музей на социалистическото изкуство.

Зелма Алмалех от Фондацията изтъкна в предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че чуждестранните туристи идват у нас, заинтересовани от две основни теми –археологията и близкото минало:

„Искам да кажа по повод на туроператорите, че не се търпят празни ниши и има много частни инициативи за създаване на подобни музеи. Бяхме в един такъв апартамент в центъра на стара София, където едни млади хора са направили един апартамент… главно чужденци ходят там за хубав вход, като сума. Няма лошо…“.

Частните инициативи залагат повече на носталгия, а амбицията на организаторите е да създадат различен тип усещане.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна