Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът върна на ВСС избора на Иван Гешев за главен прокурор

| обновено на 07.11.19 в 17:13
Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

Пред журналисти в президентството Радев заяви:

„Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначавам или връщам на ВСС предложения от него кандидат. Независимо от това реших да се обърна към вас и най-вече към членовете на ВСС, които избират главния прокурор. И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само, че лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор, така необходими за неговата нелека и отговорна мисия.

Още повече – белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности. Подходът за издигането на един-единствен кандидат бе подкрепен на практика и от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието отказа да посочи втори кандидат и така доведе до пълната липса на алтернатива“.

Радев подчерта още, че бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие.

„Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации - т.е. от гражданското общество. Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа“, каза още държавният глава.

„Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнение. С тези съображения упражнявам правото си по Конституция и връщам на Висшия съдебен съвет предложението за назначаване на г-н Иван Гешев на Република България“, заяви Румен Радев.

На 24 октомври - след десетчасово заседание, протекло при безпрецедентни мерки за сигурност, Висшият съдебен съвет избра Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

Днес от Cъюза нa cъдиитe пpизoвaха пpeзидeнтa да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Те смятат, че избраният за следващ Обвинител номер едно не отговаря на изискването да притежава висока професионална компетентност, за да заеме ключовия съдебен пост.

Призив към Румен Радев да не подписва указа отправиха още от „Бългapcĸи aдвoĸaти зa пpaвaтa нa чoвeĸa“, „Πpaвocъдиe зa вceĸи“, бившият омбудсман Maя Maнoлoвa и предшественикът на Радев - Poceн Πлeвнeлиeв.

Между двата тура на местния вот Радев обеща решение  в „обозрим срок“ и  предупреди, че „няма да действа под натиск“.

Евентуален негов подпис под предложението за Иван Гешев ще сложи край на няколкомесечната процедура, а президентски отказ да подпише ще върне избора на Висшия съдебен съвет. А там нагласата е да се повтори само гласуването, като прогнозата е Иван Гешев да повтори резултата си. След което Румен Радев ще трябва да подпише предложението.

Какво следва

Законът за съдебната власт не дава срок, в който ВСС да се произнесе по своеобразното президентско вето. Не указва изрично и на кой етап трябва да се върне процедурата. Това е третият път, в който държавен глава отказва да подпише предложение за назначение на някой от т.нар. трима първи в съдебната система и втори за настоящия държавен глава Румен Радев.

Преди години, когато Петър Стоянов отказа да назначи Бойко Рашков за главен прокурор, тогавашният състав на ВСС откри нова процедура за избор на обвинител номер едно.

При връщането на предложението за назначаването на Георги Чолаков за председател на ВАС настоящите съдебни кадровици само прегласуваха номинацията на Чолаков.

Именно този пример даде на 25 октомври говорителят на Прокурорската колегия Даниела Машева: „Процедурата при връщането на кандидатурата и съответно неиздаване на указ, е да се подложи отново на гласуване същата кандидатура. Знаете, че при повторно гласуване на избор, президентът ще бъде задължен да го назначи с указ“.

Дали обаче мотивите на президента, в които оспорва процедурата за нов главен прокурор още етап номинации ще бъдат отчетени от съдебните кадровици, ще стане ясно вероятно другата седмица.

Ако се пристъпи само към гласуване и Иван Гешев получи подкрепата на поне 17 от членовете на Съвета, Румен Радев ще трябва да подпише указа за назначаването му за следващ главен прокурор. 

Подробности можете да чуете от репортажа в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна