Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палми Ранчев – автор на месеца на Столична библиотека

| обновено на 07.11.19 в 17:30 БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тази вечер в литературния клуб на Столична библиотека читателите ще могат да се срещнат на живо с автора на поезия, разкази и романи Палми Ранчев. За него проф. Владимир Трендафилов казва, че това е един от писателите с устойчив почерк в съвременната българската литература.  

Неговите белетристични герои са разпознаваеми, а в поезията му присъства особена меланхоличност и човешка самота. Получавал е наградата „Дъбът на Пенчо“, литературната награда на Банк Аустрия, а преди дни получи и наградата на Портал Култура. Негови творби са филмирани и преведени на различни езици. 

Палми Ранчев е национален треньор по бокс и една част от прозата му е на тази тема. Трагедията на героите на последната му книга „Тази вечер нищо не е случайно“ според писателя и преводач Владимир Полеганов е в „тяхното желание не само да се свържат обратно с изгубеното, но и да намерят начин, език, с който да предадат чувствата и мислите си на околните така, че да бъдат разбрани, а не изритани вън от “нормалното”. 

Животът, такъв, какъвто е, пулсира в творчеството на Палми Ранчев, привлича читателите и пак по думите на Полеганов, разказ след разказ „усещането за общ свят става все по-силно, а знаците, че четенето не трябва да остава на повърхността – все повече.“   



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна