Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Митев: Клаус Йоханис ще спечели президентския вот в Румъния

Клаус Йоханис
Снимка: БГНЕС

Новото правителство на Румъния получи тази седмица вот на доверие от парламента и проведе първото си заседание. Новите министри на премиера Лудовик Орбан вече поеха задълженията си, а президентът на страната и кандидат за втори мандат за поста Клаус Йоханис неколкократно поздрави новия министър-председател Орбан за поемане на управлението, определяйки го като реално облекчение за всички румънци. Смяната на властта в Румъния се случи в седмицата, в която страната се готви и за провеждане на избори за президент. За поста се борят 14 кандидати, сред тях и настоящият държавен глава Клаус Йоханис.

„Новото правителство на Румъния бе съставено трудно и след голям натиск на всички партии в парламента да го подкрепят и в крайна сметка вотът на доверие мина с гласовете на депутати от Социалдемократическата партия, която до момента управляваше, и с гласовете на депутати от партията на Виктор Понта ПРО Румъния, които всъщност се противопоставиха на партийните инструкции“, коментира пред БНР журналистът Владимир Митев, познавач на процесите в Румъния, създател на сайта за новини от България и Румъния „Мостът на приятелството” и редактор в румънската секция на сайта „Барикада”.

В интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ Митев посочи, че вече тече чистка в държавната администрация – кадри на предишното управление са уволнявани и дори премиерът Лудовик Орбан се пошегувал, че ще получи мускулна треска от подписване на заповеди за уволнение на държавни служители.

„Румънците смятат, че идва нов период на затягане на коланите. По време на социалдемократическото управление беше следван т.нар. модел на растеж чрез увеличаване на потреблението, по-високи заплати в държавния сектор и пенсиите. Сегашният финансов министър Флорин Къцу твърди, че растежът трябва да се случва с орязвания на разходите“, отбеляза още журналистът.

И допълни, че друга сфера, в която се очакват промени, е правосъдието: „Социалдемократите промениха балансите в правосъдието, създавайки специално звено за разследване на престъпленията в тази сфера и сега се дискутира премахването му“.

„Очевидно е, че промяната (новия кабинет – б.р.) е желана от Брюксел, който имаше проблеми със социалдемократите, които не следваха европейските съвети в областта на правосъдието. А президентът Йоханис играеше ролята на европееца“, отбеляза Владимир Митев.

И прогнозира, че е почти сигурно, че утрешните президентски избори в Румъния ще бъдат спечелени от Клаус Йоханис: „Интригата е срещу кого ще се изправи на втори тур“

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна