Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Електромобилите и новите технологии ще окажат влияние върху петролния бизнес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа постепенно се отдръпва от инвестициите в добива на петрол, макар и това да остана един от най-печелившите бизнеси в световен мащаб. Това стана ясно на срещата на финансовите министри от Европейския съюз, които излязоха с обща декларация, в която ясно посочват, че решението е свързано с борбата с климатичните промени. То идва на фона на данните за забавяне на европейската икономика като цяло и в частност - на страните от еврозоната. Подобна е тенденцията и в световен мащаб.

Именно на този фон Саудитска Арабия взе решение дългоочакваната борсова търговия на най-голямата компания в света - „Сауди Арамко“, да влезе във финален етап. Миналата неделя бе обявено, че това ще се случи, а днес се очаква да бъде представен проспектът на първичното публично предлагане - т.е. важните детайли, които инвеститорите трябва да знаят преди да вземат решение дали да купят от акциите на най-големия производител на петрол в света.

Два месеца, след като съоръженията на компанията станаха обект на атака с дрон, Марта Младенова разговаря с двама експерти, които следят отблизо развитието на „Сауди Арамко“. Това са анализаторът от „Аргус Медия“ Шон Кронин и преподавателят в Тексас Джим Крейн.

„Едно от забавните неща за петрола е, че когато има напрежение, цените му се покачват. Това увеличава печалбите на компаниите и държавите, които произвеждат черно злато. Когато има атака, подобна на тази през септември върху съоръженията на „Сауди Арамко“, цената скочи с 20 %, въпреки че не се запази дълго на това ниво.

Това би довело до първоначално поевтинявне на акциите, ако към онзи момент имаше такива, но с ръста на цената на петрола и увеличаването на печалбата от продажбата му, всъщност и цената на акциите щеше да се коригира нагоре. Същото се отнася и до геополитическата нестабилност - петролът може да я привлича, но след това - става причина за стабилизирането на ситуацията“, коментира Джим Крейн, който преподава в Тексас и изучава отблизо геополитическото влияние върху петролния пазар. Убеден, че акциите на най-голямата компания в света „Сауди Арамко“ ще се появят на борсата и ще бъдат изкупени като топъл хляб, експертът ги описва като „сигурно убежище“, което инвеститорите търсят в условия на забавяща се икономика - в световен мащаб, в Съединените щати и в Европа, както видяхме в есенната оценка на Европейската комисия.

„Всяка голяма инвеститорска общност, която няма против да купува акции на компания, която се занимава с фосилни горива, ще има сериозен интерес към „Арамко“. Практически това е машина за пари, която може да произвежда нещо за 7 долара и 50 цента и да го продава за 50, 60 или 70 долара“, добавя от своя страна Шон Кронин - експерт по петролни пазари в „Аргус Медия“ в очакване на проспекта на „Сауди Арамко“. Миналата неделя компанията обяви, че именно днес ще са ясни подробностите около първичното й публично предлагане на форсата.

„Това е нещо, което ние всички чакаме да видим. Мисля, че първоначалната идея беше за пазарна оценка от 2 трилиона долара. Изключително висока цена за компания. Саудитска Арабия може би вече узря за идеята, че е по-добре пазарът да постави цената, за да бъде реална, което означава, че са готови да приемат и по-ниска. Това обаче е доста трудно прогнозируемо, както и цената, която ще бъде постигната.

В по-широк план това е опит да се модернизира обществото в Саудитска Арабия. Разбира се, не трябва да неглижираме цената - може би ще бъде 1,5 трилиона долара или по-ниска. По-важно е обаче да не губим общия контекст. Това е повече от осемте най-големи западни компании в сектора, взети заедно. Става дума за огромна компания“, посочва Кронин.

Под „модернизация“ той разбира - разнообразяване на източниците на печалба, тъй като в момента икономиката на Саудитска Арабия е напълно зависима от петрола и печалбата на най-голямата компания в света. А към нея ще има интерес и от инвеститори от Съединените щати и Европа, въпреки че страните в тази част на света не са основните потребители на саудитски петрол.

Шон Кронин допълва, че винаги е трудно да се раздели политиката от бизнеса, когато говорим за Саудитска Арабия. Местните инвеститори са окуражавани сериозно да се включат с покупки, след като компанията излезе на борсата.

Международните инвеститори нямат пречка да участват в борсовата търговия в Саудитска Арабия, затова Джим Крейн предполага, че основните играчи ще са от страните, където компанията продава петрол:

„Предимно в Източна Азия - Китай, Индия също има много голям ръст на нуждите от петрол, Индонезия, Пакистан, Виетнам, Филипините и всички останали държави с развиващия се свят. Това е новият пазар на Саудитска Арабия и именно там държавната петролна компания инвестира собствените си пари, за да запази пазарния си дял“.

Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК) обаче излезе в началото на седмицата с доклад, в който прогнозира намаляване на пазарния си дял за сметка на американските шистови залежи. Освен това - потреблението в Европа със сигурност ще спадне заради забавящата се икономика и все по-категоричния акцент върху щадящи околната среда енергийни средства, коментира Шон Кронин.

„Енергийната ефективност, електрическите автомобили, новите технологии при батерии ще окажат огромно влияние върху петролния бизнес. Донякъде обаче той ще бъде заличен от бързото растящите пазари на страни, чиято икономика е много силно базирана върху потреблението на петрол. Те не са в западното полукълбо на земята, а в азиатската част.

По-голямо влияние върху търсенето на петрол в краткосрочен план има икономиката, която не изглежда в толкова добра кондиция, както преди една или две години. Китай, Индия и други големи потребители на петролни продукти - най-вече след развиващите се страни, вече отчитат забавяне на икономиката си, донякъде и заради търговската война. Именно това променя изчисленията в бизнес моделите на петролните компании.

Не виждам спад на търсенето на петрол, особено в тази част на света. Напротив - увеличаването на търсенето в развиващите се страни ще компенсира минималния спад, който се очаква в Европа и Северна Америка“, добавя Джим Крейн.

Там обаче напредват сериозно с намаляването на цената на добивите, опонира Кронин: „Причината се крие в много високите цени в началото на това десетилетие. Тя доведе до революционен напредък в технологиите и методите за проучване и добив на петрол. Това се случи най-вече в Съединените щати, където бяха разработени технологии, с които могат да се достигнат залежи, недостъпни до този момент. Бразилия започва да произвежда все повече петрол след близо десетилетие на стагнация. Също така на много други места по света започва развитието на петролния пазар, така че условията наистина се променят".  

Остават и много въпросителни - например ще изпадне ли светът или само отделни част от него - например еврозоната, в рецесия. Макар и сега отговорът да е „по-скоро - не“, никога не можем да бъдем сигурни, категорични са и двамата експерти, които не са особено склонни да правят прогнози и за цената на черното злато в близко бъдеще.

И все пак: „В момента ние бавно се придвижваме към 62 - 63 долара за барел, като цената се покачва през последните няколко дни. Също така има сезонност на цените - те са по-високи през лятото и зимата, защото тогава има по-голямо търсене. Догодина ще е много важно търсенето от страна на корабоплавателите. Това означава, че ще имаме огромна разлика в цените на петрола и неговите разновидности, добивани в Саудитска Арабия, в Северно море и в Съединените щати“, заявява Шон Кронин.

Мненията на експертите можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна