Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 30 години от началото на демократичните промени

| обновено на 10.11.19 в 11:44
На пленум на ЦК на БКП преди 30 години Тодор Живков (вдясно) бе освободен от поста генерален секретар на партията след десетилетия начело на страната.
Снимка: БНР, архив

Днес се навършват 30 години от начало на демократичните промени в България.

На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков беше освободен от поста генерален секретар на партията след десетилетия начело на страната.

На тази дата започва и преходът на България към пазарна икономика.

Последните 30 години са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни в новата ни история, казва премиерът Бойко Борисов във видео на БНТ, публикувано във Фейсбук профила му, по повод годишнината.

Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена, посочи президентът Румен Радев в профила си в социалната мрежа.

С песента Wind Of Change (Вятърът на промяната), станала символ на промените в Източна Европа, председателят на парламента Цвета Караянчева отбеляза 30-годишнината от началото на прехода. В профила си в социална мрежа, тя посочи:

„Преди тридесет години имаше хора, дето ни обещаваха реки от мед и мляко, и пропускаха онази част за личната отговорност, нуждата от труд и предприемчивост, колко крехка е младата демокрация и колко пъти ще се опитат да ни излъжат. Днес сме по-предпазливи, искам да вярвам, че сме станали по-отговорни“.

10 ноември 1989 г. е паметна дата за българския народ и в частност - за мюсюлманската общност в България, тъй като само няколко месеца след това биват възвърнати мюсюлманските имена. Това пише в декларация Висшият мюсюлмански съвет по повод днешната годишнина.  Припомня се, че са възстановени духовните училища и отворени отново джамиите, започват да се издават вестници и книги за исляма.

Според мюсюлманските духовници, обаче, започнатото на 10 ноември 1989 г. не е довършено. Показателно за това е, че 30 години по-късно в европейска София все още не се разрешава построяването на втора джамия и на сграда за нуждите на Висшия ислямски институт, както и не се дава възможност за пълното възстановяване на вакъфските имоти на общността в страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна