Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият брой на списанието „Ла Естрея“ с акцент върху музиката

Новият брой на списанието за еврейска история, изкуство и култура „Ла Естрея“ акцентира върху музиката. В него има специална статия „Из филмовата музика на Милчо Левиев“. 

Тази година списанието отбелязва своята 10-годишнина. В предаването „12+3“ главният редактор Михайлина Павлова, която е и журналист в програма „Христо Ботев“ на БНР, отбеляза, че изданието не е само за евреите в България, макар и то да е на организацията „Шалом“. 

„Евреите в България са част от общата култура, от общия живот, от политическия, обществен, културен живот на България. Говорейки за евреите творци, за културата - то всичко това е пренесено през българската култура. Това ни беше идеята преди 10 години. Тогава имаше усещане за една празнота, която искахме да запълним. Имаше един голям луфт, в който до хората не достигаха изследвания върху темата за евреите. Решихме да направим научно-популярно списание, което да може да бъде четено от всички“, коментира тя. 

По думите ѝ целта на изданието е била да се покаже, че евреите са тук от векове и са част от тази земя. Според нея в страната няма добро образование по темата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна