Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди да заспят зимен сън

На разходка в Парка за танцуващи мечки

Паркът край Белица е отворен до края на ноември

| обновено на 14.11.19 в 13:08
Снимка: Иван Русланов

Голяма част от обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица вече спят зимен сън. Преди месец обаче екипът на „Изотопия“ се възползва от хубавото време и успя да се разходи там, за да "влезе" в бърлогите на кафевите косматковци.

Първата ни среща беше с Йета, Наташа и Рико. Те живеят заедно от тази година, след като работещите в парка забелязват, че се харесват.

"Най-важното е да не влизат в сбиване. Една от мечките ще отстъпи, защото има йерархия. За да може да я има, те си мерят силите - понякога с издаване на звуци с уста или нос", разказва управителят на парка Димитър Иванов.

Малко биография

Наташа е сляпа и много възрастна - на 35 години. Средно в природата мечките живеят между 20 и 25 години, но в парка има дори и 40-годишна обитателка. Причината е, че за животните се полагат ежедневни грижи и им се осигурява храна. Йета пък е мечка от Албания, спасена през 2017 г. Там собственикът я е водил със синджир на носа, за да може да я контролира, докато я разхожда по плажовете. Рико е най-младият обитател на парка - едва на 4 години.  

Срещнахме се и с Маринка, която е на 24 години. Мечката е в парка от 2004 г., но все още не е преодоляла стереотипното си въртене наляво и надясно. Причината е, че през целия си живот е била със синджир за носа, вързан за дърво. Маринка съжителства с Цвета, която е на 34.

Боби е любимецът на много посетители. Той е един от първите обитатели в парка. Спасен е, когато е на 3 години, а в момента е 22-годишен. Съжителства с Чарли, който е голям едър мечок. Разполагат с пространство от 37 хиляди кв. м.


За болката от миналото

Преди да бъдат настанени в Парка за танцуващи мечки в Белица, животните са били подложени на огромен стрес и насилие, за да придобият "танцувалните" си умения, разказа ни Величка Тричкова:

"Обучавани са още от бебета. На 3-месечна възраст собственикът е поставял мечето на гореща ламарина или жарава, а то, за да избегне болката, е подскачало. Междувременно е свирил на гадулка, а целта е била, когато мечето чуе звука, рефлексивно да подскача. Скритият трик, с който са контролирали мечката, е била болката в носа. Животното е било разпъвано на земята, с вързани лапи, докато с пирон или шило са му дупчили носа, който е и най-слабото му място. След това са закачали халката, за да се води лесно и контролира. Освен това им изваждали ноктите и зъбите. В Парка има мечки, на които са им извадени всички зъби."

Хранителен режим

Първото хранене на мечките е в 8.30 ч. сутринта и включва разнообразие от сезонни плодове. Към 12 ч. всяка мечка получава по два хляба, а вечерта след 18 ч. ядат обикновено риба или пилешки бутчета. Малко известен факт е, че мечките много обичат да пасат трева. Освен това ядат орехи, яйца и кучешка храна на гранули. Мечките са любители и на боровинките - една мечка може да изяде до 50 кг за ден. А медът е само за подсилване. За разхлаждане през лятото хапват сладолед от вода, мед и плодове.


Сладки мечешки сънища

В природата мечката спи зимен сън, защото няма какво да намери за храна. "Сърцето й бие с 4-5 пъти в минута, а броят на вдишанията намалява с около 6-7 пъти в минута, всички жизнени функции са забавени. Мечката е в хибернация", обяснява ни Величка Тричкова.

Преди да дойдат в парка, мечките никога не са били оставяни от собствениците им да спят зимен сън. Повечето заспиват още на първата или втората година на свобода. Но на една от тях са й били необходими 7 години. За зимния сън гледачите в парка са направили изкуствени дървени бърлоги, но някои си ги правят и сами. В тях мечките внасят листенца и сухи иглички и лягат върху тях.

Паркът все още е отворен за посетители и ще може да се разгледа до 30 ноември. Работното време е от 12.00 до 18.00 часа.

Още за изотопско-мечешката среща можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Иван Русланов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна