Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмила Елкова: Няма разговор за ефективността от бюджетните разходи

Елкова е била заместник-председател на Съвета на директорите на Българската фондова борса, както и заместник-министър на финансите в кабинета на Пламен Орешарски
Снимка: БГНЕС

Няма разговор за ефективността от бюджетните разходите, заяви пред БНР Людмила Елкова, бивш заместник-министър на финансите.

„Това, което мен ме притеснява, е, че няма разговор за ефективността на разходите, които всяка година се отделят. Реформите се правят с други закони, но тяхното финансиране се вижда в Закона за бюджета. Само че ние всяка година в Закона за бюджета виждаме по малко повече за всички сектори и не виждаме какво получаваме срещу тях. Това трябва да бъде основният разговор, който не трябва да се води, разбира се, само когато тръгне да се внася бюджет и във връзка с бюджетната процедура, а той трябва да бъде постоянен. Но аз и сега не го чувам“, коментира тя в предаването „12+3“ и даде пример:

„Не чувам някой да се интересува ние какво повече получаваме, когато даваме още 500 млн. за здраве тази година – кое ще бъде различното и кой проблем ще решим“.

Според нея 500-те милиона допълнително в сектора нищо няма да решат. „Това, което министър Владислав Горанов трябва да иска, е последователен разговор, от който да е ясно с какви мерки ние какъв проблем ще решим и съответно адекватно да го финансираме“, изказа мнението си тя.

Елкова отбеляза, че дефицит се залага всяка година след 2015 г. и се приключва на излишък. Това е неправилно от всякаква гледна точка, смята бившият заместник-министър на финансите. По думите й другото системно неправилно нещо в бюджета е залагането на големи по размер капиталови разходи, които всяка година не се разходват и през декември се раздават от правителството.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна