Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Петрова: Променяме формата на ЕП, сменяме името на Европейския съюз по гимнастика

Над 180 делегати ще присъстват на конгреса на европейския съюз по гимнастика, който ще се проведе на 15 и 16 ноември в София. Страната ни е домакин на форума за първи път, като в петък той ще бъде открит от министрите Красен Крален и Николина Ангелкова, столичния кмет Йорданка Фандъкова, носителя на четири олимпийски медала Йордан Йовчев и председателя на родната федерация по спортна гимнастика Красимир Дунев. На церемонията ще присъстват президентът на евроцентралата Фарид Гарибов (Азербайджан), както и редица легенди в гимнастическите спортове, сред които ще е и трикратната ни световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова, която е председател на Техническия комитет към централата.

„Това е отчетен конгрес, но ще решаваме и много въпроси. Основният е смяната на името на Европейския съюз по гимнастика (UEG). До сега той се наричаше Union europneenne de gymnastique – името е на френски, а сега новия президент Фарид Гарибов би искал този Европейски съюз да стане по-разпознаваем, с по-ясно име. Предложението е да се нарича European gymnastics, това сподели преди конгреса специално за БНР Мария Петрова.

„В частност за художествената гимнастика ще разискваме въпроси, свързани със следващото европейско първенство в Киев. То е квалификация за олимпийските игри в Токио. Това ще е последната стъпка, на която една индивидуална гимнастичка и един ансамбъл от Европа ще имат шанс да се класират за Игрите. Щастлива съм да съобщя, че България за първи път ще бъде домакин на европейско първенство по художествена гимнастика. Преборихме се за домакинството и това ще стане през 2021 година във Варна. Точно във Варна ще се проведе първия шампионат на Стария континент, който ще бъде квалификация за световно първенство. Т.е. тези европейски държави, които искат да участват на световното първенство същата година, ще трябва задължително да участват и на европейското“, допълни трикратната ни световна шампионка.

„Всеки континент ще има различен брой квоти за световното. Европа, като континент с най-силна гимнастика, ще има възможност за най-голям брой квоти. През 2021 година шанс да попаднат на световното ще имат първите 12 отбора. За отбор ще се счита тим съставен от жени (индивидуално) и жени (ансамбъл). Отделно по 1 гимнастичка от страна в първите 26 ще имат шанс за квота, но само за тези, които са без отбор. Сега за отбор се считаше тим, съставен между жени (индивидуално) и девойки (ансамбъл) или девойки (индивидуално) и жени (ансамбъл). Така, че предстои формата на европейските изцяло да бъде променен. Ние сме щастливи, че успяхме да запазим девойките като участие на европейските първенства. За мен и колегите ми това е важно, защото дава възможност на нашите малки състезателки да обменят опит едни с други и същевременно да участват на голямо състезание с жените – индивидуално и ансамбъл. Така, че и в новия формат ще запазим състезанията при девойките, които ще се провеждат с отделно класиране, като ще редуваме – една година ще участват девойки (индивидуално), а следващата ще участват девойки (ансамбъл)“, завърши президентът на Техническия комитет към Европейския съюз по гимнастика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!