Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анаиза Гордино:

Различни причини карат българите да учат португалски

Анаиза Гордино
Снимка: https://www.uni-sofia.bg

Португалският културен институт "Камойш" присъства от дълги години и е с традиции в живота на столицата. Директорът Анаиза Гордино каза пред Радио София, че мисията на института, от една страна, е да поддържа португалската общност у нас, предлагайки езикови курсове за второ и трето поколение емигранти и да крепи тяхната връзка с корените и добави:

От друга страна, имаме държави като България, в които португалският се изучава като чужд език. И това е от голямо значение за нас, защото езици като английски, испански, френски, както и португалският, които са глобални и се говорят по цял свят, то това е най-вече, защото се говорят от чужденци. Затова и ние се опитваме да разширим дейността си в Европа, Африка, Азия и Америка и да имаме все повече ученици, които се свързват с нашия институт с желанието да научат португалски.

Комплексни са причините, според Гордино, които карат българите да се насочат към португалския език. Някои от тях харесват музиката от Португалия или Бразилия, фадо или боса нова, искат да знаят повече за културата, други имат по-прозаична причина - да работят или пътуват до Португалия. Някои пък смятат португалския език за непознат и екзотичен и това ги привлича.

От института "Камойш" се стремят да поддържат широк спектър от дейности за популяризиране на португалската музика, кино и португалските писатели. На 30 ноември в зала "България" е концертът на изявената фадо певица Кука Розета.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна