Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Дерменджиева: Бяха загубени победи в сферата на човешките права

Шествие за правата на жените
Снимка: БГНЕС

В навечерието на Международния ден на толерантността, 16 ноември,Българският фонд за жените и гражданско обединение „Равни БГ" организират дискусия „Демокрация и човешки права днес: дискусия с гражданското общество в България". 

Събитието цели да предложи платформа за диалог, където да бъдат обсъдени предизвикателствата пред прогресивния граждански сектор и възраждането на антилиберализма под логото на псевдоизконни ценности. 

"Ще търсим диалог с институции, които работят по създаване на политики, гарантиращи човешките права на жени, деца, на уязвими групи", каза пред БНР Надежда Дерменджиева - директор на Български фонд за жените.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" тя добави, че в дискусията неизбежно ще стане дума и за "Истанбулската конвенция", и за Стратегията за децата:

"Гражданските организации и институциите да работим заедно, за да предотвратим една следващ подобна атака. Има представители на различни министерства, които да се включат в дискусията, очакваме и представители на посолства. Те признават, че през последните две години наистина бяха загубени победи в сферата на човешките права, които и гражданското общество, и институциите бяхме воювали за тях години наред".

В дискусията са поканени да участват вицепремиерът Томислав Дончев, Бисер Петков - министър на труда и социалната политика, Мари Арена - председател на комисия “Права на човека” в Европейския парламент, Рой Сауми - представител на Мрежата на европейските фондации и представители на обединението „Равни БГ“.

Цялото интервю на Диана Дончева с Надежда Дерменджиева в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна