Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори на хоризонта?

Снимка: БТА

„Резултатът от местните избори показва, че няма пряка заплаха за управляващото мнозинство да изкара мандата си, но има сериозно пропукване, което няма да му позволи да иска прелегитимиране чрез предсрочни избори“. Това заяви пред БНР журналистът Веселин Стойнев – заместник главен редактор на сп. „Икономист“.

„Едни по-сериозни трусове биха дошли главно от гражданското общество, а и от появата на новите формации, които тепърва ще се структурират и заявяват, като формация на Мая Манолова, на Слави Трифонов, евентуално ако продължи и в национален мащаб и на Борис Бонев, тези политически алтернативи ще дадат сериозен натиск над управляващите. Това няма да им позволи да искат предсрочни избори сами и второ – няма да са сигурни, ако те се случат, че ще ги спечелят“, коментира той в интервю за предаването „Нещо повече“.

Стойнев смята, че двете събития от днес – преизбирането от ВСС на Иван Гешев за поста главен прокурор и коалиционното споразумение първият ден от болничния да е изцяло за сметка на работника могат да се окажат катализиращ фактор, който изведнъж да доведе до състояние на нетърпимост, което да поиска и предсрочни избори.

„От небалансирано поведение на ГЕРБ или от дразнения, които се приписват върху него, и тези недоволства, съчетани с наченки на нови политически алтернативи, могат да бъдат сериозна заплаха за управлението и могат да предизвикат по-ранно случване на изборите“, изказа мнение журналистът. По думите му партия ГЕРБ остава абсолютно сама.

Едва ли някой ще рискува с предсрочни избори

Според социолога и политолог Димитър Димитров в момента ГЕРБ едва ли ще реши да направи предсрочен вот с идеята да изпревари неблагоприятни стечения на обстоятелствата. Според него малките партньори на ГЕРБ няма да рискуват присъствието си в политиката въобще:

„От парламентарна гледна точка не мисля, че някой ще рискува с предсрочни избори – от тези, които по една или друга причина моментно или устойчиво партнират на ГЕРБ в парламентарните мнозинства. Нито „Обединените патриоти“, в частност „Атака“ биха рискували с натиск за предсрочни избори, нито от „Воля“.

Докато не се изчерпа пакета от благоприятни социални мерки, свързани с доходите, и докато не напреднат достатъчно двата проекта, свързани с газопроводите, са се мисли за предсрочни избори не е реалистично, категоричен е Димитър Димитров. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна